Ikon - As Time Goes By (2007)

Alternatieve titel: The Original Ikon

Australië
Label: Équinoxe

1. As Time Goes By (3:00)
  2. Never Ending (3:24)
  3. Why (3:12)
  4. Reality Is Lost (4:07)
  5. Alive (3:13)
  6. Fear (3:47)
  7. The Lost (3:36)
  8. Alone (3:12)
  9. Suicide * (3:59)
  10. Never Ending * (3:21)
  11. As Time Goes By * (2:59)
  12. Why * (3:21)
  13. The Awakening * (3:19)
  14. Alive * (3:07)
  15. Devotion * (2:43)
  16. Alone * (3:27)
  17. Reality Is Lost * (4:08)
  18. The Lost * (2:44)
  19. She Smiles * (4:11)
  20. Fear * (4:19)
  21. As Time Goes By * (2:51)
  22. Under the Watchful Eye * (2:38)
  23. Never Too Much * (3:51)
  24. I've Been * (3:01)
  25. Sister Ray * (7:40)
  26. I Wanna Be Your Dog * (4:26)
Jean-Maurice
Dat Ikon een van de beste bands in het genre is behoeft eigenlijk geen betoog maar deze remaster die helemaal opnieuw gemixt is bewijst dat opnieuw. Deze dubbelaar bevat hun eerste echte debuut dat op de eerste cd staat genaamd 'Studio'. Op de tweede cd staat een live show met zes 'hidden' tracks. Ik moet zeggen dat de liedjes nog nooit zo mooi zijn geproduceerd en wat dat betreft is dit geen overbodige rerelease temeer ook omdat er liedjes en liveopnames op staan die ik niet kende. Alive en Fear waren mij tot nu toe in deze versies onbekend. Alle originele opnames op dit album zijn uit 1992 en de live show is van januari 1992! In 2016 zijn ze opnieuw gemixt en geremasterd en dit jaar is het album (voor een deel oorspronkelijk uit 2007) opnieuw uitgebracht maar eigenlijk kan je spreken van een nieuw album. Absoluut het kopen waard zowel het studio album als de live show (die nooit eerder in zijn geheel werd uitgebracht) zijn van een geweldige productie en kwaliteit.

Ikon - As Time Goes By (The Original Ikon) (Remixed And Remastered) (CD, Compilation, Limited Edition, Reissue, Remastered) | Discogs

Jean-Maurice
De 'Australische Joy Division' werden/worden ze ook wel genoemd. Dat is terecht zeker als je naar hun eerste albums luistert met toenmalige zanger Michael Aliani komt de zang wel heel erg dicht in de buurt van Ian Curtis. Toch heb ik Ikon nooit gezien als een epigoon omdat ze wel degelijk een eigen geluid hebben. Minder origineel misschien maar wel veel productiever en innovatiever (latere albums) dan hun grote inspiratiebron. Ze bestaan nog steeds en hebben inmiddels een prijzenswaardige collectie interessante albums gemaakt waarvan er mij nog nooit een echt is tegengevallen.

De meerwaarde van deze dubbelaar is voor mij vooral toch ook de live cd die maar liefst 66 minuten duurt! Het is een dik uur volop genieten van ongepolijste postpunk-old school. Nu is er tegenwoordig technisch heel veel mogelijk maar hoe ze de productie van deze live show zo goed hebben gekregen is een pluim waard als je bedenkt dat Chris McCarter (gitarist en huidige zanger) het optreden destijds op een 8 track cassette heeft opgenomen! Het optreden dateert van 1 januari 1992 en was volgens mij hun eerste live optreden (The Arthouse, Melbourne). Alleen al om deze reden is het de aankoop meer dan waard.