Radium - Paranoia Performance (2001)

Frankrijk
Electronic
Label: Psychik Genocide

1. Paranoia Performaner (0:47)
  2. I'm So Cool (4:08)
  3. Neuroleptik (4:06)
  4. Playmobils (4:20)
  5. Kraft Punk (2:59)
  6. Sordid Backstage (4:18)
  7. Toxic Phase (4:27)
  8. Bitch Talk (1:47)
  9. DJ Sug's (4:21)
  10. Bick Brother Is Watching You (4:01)
  11. Mythopoint (4:12)
  12. Art Is Nasal (4:03)
  13. Bonustrack (6:31)
avatar van Onderhond
Radium was ooit 50% van het Micropoint project, en ging bij de split vrijuit z'n eigen gang. Zeer herkenbaar geluid, zeker voor diegene die al wat Micropoint werk gehoord hebben. Paranoia Performance is het eerte solo album van Radium, en hier toont hij perfect z'n kunnen.

Met "I'm So Cool" demonstreert hij dadelijk z'n nogal cute, funky stijl. Niet dat Radium mellow draait, maar de cleane beats, het geinige melodietje, het speelse voicesample gebruik en onorthodoxe opbouw zorgen voor een leuk, positief effect. In "Neuroleptik" komt de oudere Micropoint sound terug wat bovendrijven, met iets steviger gebeuk, maar wat minder variatie. In "Kraft Punk" blijft de hardcore achterwegen, en experimenteert Radium met breaks en stel je voor, gitaren! Schattig experiment, al is het niet helemaal naar m'n zin (suprise). "Sordid Backstage" neemt gelukkig de draad snel weer op, en begint met een uiterst simpele maar effectieve versnellende opbouw. Extreem schattig bassje, dat onderweg nog enkele malen stereogewijs gedempt wordt, en uitmondt in een lekkere beuktrack. "Toxic Phase" is het toppunt van het album, en niet voor niks het stevigste nummer. Lekker bangende beats, beetje Hellfish style, maar dan wel met de typische Radium afwerking. Echt perfecte knaller. "Bitch Talk" onderbreekt het album even met een voicesample/industrial experiment, wat uitmondt in "DJ Sug's", een wat industriëlere track. Al moet gezegd dat de cleane stijl van Radium niet helemaal compatibel is met de industrial sound . De laatste track in een indicatie van wat Radium live moet voorstellen, en dat blijkt best verrassend. Heel wat harder, meer distortion en wat experimenteler (lange kalme intro). Best knappe track, die het album perfect afsluit, en Radium als artiest wat extra credit geeft.

Niet geheel consistent album, met enkele dalletjes (vooral Bick Brother eigenlijk, dat wat weg heeft van Dutchcore - no offense), maar ook hoge toppen. Leuk voor iedereen die weer een andere variant wil op het hardcore gebeuren. 4*

Samples : Hier (.ra)

avatar van Pittaman
Toxic Phase is echt een all time favourite!

avatar van Onderhond
Na 5 jaar een tweede bericht! MuMe blijft een sprankelende site voor sommige stromingen

avatar van Hardcoremaster
Heerlijk dat werk van Radium..erg zware duistere darkcore, heerlijk!!
staat dan op dezelfde hoogte als Enzyme X. Ik kan zo genieten van radium dat de favo's van dit wel erg makkelijk is om 3 goede tracks aan te vinken:

Playmobils
Toxic Phase
&
Art is Nasal

Hier nog een leuke clip gemaakt bij het nummer Playmobils
YouTube - playmobils - dj radium & micropoint