Dit vervolg-album op het ook al niet misselijke Hecate is weer een voorbeeld van wat Jim Kirkwood allemaal in huis heeft, en ook deze kan weer beschouwd worden als een produkt van topklasse.
A Butterfly in a Circle of Fire bevat werkelijk álle ingrediënten die een goed Kirkwood-nummer in zich heeft: dreigend intro, bombastische aankondigingen, sfeervolle intermezzo's, langzaam opkomende ritmes, flitsende sequences, ijzingwekkende en scherpe melodielijnen. Wat wil een Kirkwood-fan nog meer?
I Remember the Dark Earth wordt vooral gedomineerd door midtempo-sequences die op een gegeven moment hun intrede doen, wegvagen en uiteindelijk weer terugkomen. Tussendoor zijn er vooral angstaanjagende en huilerige geluiden te horen die behoorlijk naargeestig klinken. Alsof honderden demonen aan het klagen zijn. Als klap op de vuurpijl zijn er dan ook nog eens incidenteel geluiden te horen die het midden houden tussen het geblaf van honden en het signaal van dolfijnen.
When the Raven Came Home is een degelijk rustig nummer die wederom mooie melodielijnen combineert met een langzame sequence. Wat mij betreft had er nog veel meer in kunnen zitten, maar na 7 minuten is het alweer voorbij. Niet slecht, maar ik vind Kirkwood beter op dreef tijdens de langere tracks.
Requiem for a Past Life sluit dit album op zeer sterke wijze af met een middeleeuws klinkend intro. Echter barst het allemaal al vrij snel los, met snel sequence-werk etc, om uiteindelijk ergens in de 10de minuut rustig te worden. Langzamerhand werkt Jim dan weer naar harder materiaal toe en zo omstreeks de 16de minuut is het weer knallen geblazen met geweldig muzikaal vuurwerk. UIteindelijk eindigt de track eigenlijk zoals ie begon en kan ik alleen maar concluderen dat, hoewel niet zo sterk als de eerste Hecate, dit weer een prima Kirkwood-album is.