de inmddels 76-jarige Salif Keita is een absolute grootheid in Mali maar ook in andere Afrikaanse landen en daarbuiten met name in Frankrijk geniet de man een enorme faam.
op "M'Bemba" staan alle eigen nummers van Salif Keita uitgezonderd "Ladji" dat hij samen met reggae artiest Buju Banton schreef die op dit nummer als "special guest" te horen is met zijn zang.
de lichtvoetige, sprankelende opener "Bobo" zet meteen de toon. een nummer dat onmiddellijk blijft hangen gevolgd door het met vele tempo wisselingen schitterend opgebouwde "Laban". ook "Calculer" heeft een melodie die door een ringetje te halen valt.
die prachtig wiegend swingende melodieën zijn eveneens te horen op het deels akoestische "Dery", "Tu Vas Me Manquer" en "Moriba" een 3-tal meer ingetogen, melancholische nummers voorzien van een bodem van akoestische gitaren. deze worden afgewisseld met wat voller geinstrumenteerde, opzwepende tracks als "Ladji", het sterk percussieve "Kamouki" en "Yambo" nummers die ietwat naar overproductie neigen.
1 van de prijsnummers is het wat kleiner gehouden titelnummer "M'Bemba" met koraspel van de grootmeester wijlen Toumani Diabate en een heerlijk koortje bestaande uit 3 zussen van Salif Keita.
op de meeste andere nummers is de koorzang afkomstig van Hadja Kouyate, Djanka Diabate en Aida Khann.
"M'Bemba" is een ongekend goed album met schitterende melodieën en prachtige koortjes dat zich bij deze ongekend hoge temperaturen prima laat beluisteren. het feit dat er veel authentieke Afrikaanse instrumenten (balafon, kora, n'goni) op te horen zijn en geen synthesizers komt de muziek ten goede. haalt wellicht net niet het niveau van zijn klassieker "Soro" (1987) maar behoort zeker tot zijn beste albums, zoals hierboven 18 jaar geleden eerder goed verwoord door oud user
bertus99.
Album werd geproduceerd door Salif Keita, Jean Lamoot & Jean-Louis Solans