Víctor Jara - Víctor Jara (1966)

Chili
Wereld / Folk
Label: Demon LPD

1. EL Arado (3:11)
  2. El Cigarrito (2:40)
  3. La Flor Que Anda de Mano en Mano (2:00)
  4. Deja La Vida Volar (3:25)
  5. La Luna Siempre Es Muy Linda (3:26)
  6. Ojitos Verdes (3:50)
  7. La Cocinerita (2:26)
  8. Paloma Quiero Contarte (3:02)
  9. ¿Qué Saco Rogar Al Cielo?
  10. No Puedes Volver Atras (2:56)
  11. El Carretero (3:51)
  12. Jai Jai (2:21)
  13. La Beata *
  14. Se Me Ha Esapado un Suspiro *
  15. Doña María, le Ruego *
  16. Décimas Por el Nacimiento *
  17. Entonces Me Voy Volando *
avatar van levenvergeten
Victor Jara was dichter, zanger, leraar en politiek activist. Hij was lid van de communistische partij van Chili, en verzette zich bijvoorbeeld heel erg tegen de Vietnam-oorlog. Zo zijn ook veel van zijn liederen protest songs.

Nadat zijn moeder op zijn vijftiende dood ging, probeerde hij eerst voor accountant te studeren, en later voor priester. Maar na een paar jaar verliet hij gedesillusioneerd de kerk, terug naar zijn geboortestad, waar hij zich meer en meer begon te interesseren in Chileense folklore en theater. Onder andere geinspireerd door Violeta Parra(die het bekende Gracias A La Vida schreef, (tot een hit gemaakt door Mercedes Sosa), en zelfmoord pleegde in 1967).

Langzamerhand werd hij beroemder, en begon hij Salvador Allende te helpen in zijn campagne voor de "Unidad Popular" en deed vrijwillegerswerk voor die partij en gaf gratis concerten. In 1970 werd Allende ook daadwerkelijk president van Chili.

In 1973 pleegden het door de VS gesteunde Chileense leger een 'coup d'état', op 11 september werd Allende vermoord. Op 12 september werd Victor Jara samen met andere (soms vermeende) aanhangers van Allende naar het Estadio Chile gestuurd.
In het Estadio Chile werd hij gemarteld; zijn handen werden verbrijzeld opdat hij nooit meer gitaar kon spelen, en hij is doorboord met meer dan veertig kogels, waarna zijn lichaam op straat werd gegooid in een buitenwijk in Santiago.

In het stadion schreef hij nog een laatste gedicht.

Het Estadio Chile heet tegenwoordig Estadio Victor Jara, pas in 2004 mocht er in Chili weer openlijk gesproken worden over Victor Jara.

----

Dit is Victor Jara's debuutalbum met zoals eerder gezegd prachtige liedjes over wanhoop, politiek en vergane liefdes. Het album met deze hoes is tegenwoordig moeilijk te verkrijgen, wel is er een reissue uit 2001 met een aantal bonustracks en een andere hoes.

In elk geval een prachtig album voor diegene die eens iets anders wil dan een quasi-hip Engels accent.

avatar van c-moon
Benieuwd hoe dit klinkt.

Ik kwam het eerst iets te weten over Jara te weten nadat ik op het Simple Minds-album "Street Fighting Years", in de liner-notes bij de titeltrack las "written in the memory of Victor Jara".

Een mens vraagt zich dan spontaan af: maar wie is nu die meneer Jara. Dus zoek je het op, en heb je weer wat bijgeleerd. Zo leerde ik idd. dat het een politiek activist was en zanger...

En dankzij de YouTube-link die "Levenvergeten" toevoegde, weet ik nu ook hoe ie klonk !

Harald
In de jaren 60 begin 70 was het voor ons studenten verplichte kost. Gelukkig heb ik van Victor Jara nog alle platen uit deze tijd. Heel goed bericht van levenvergeten trouwens

avatar van E-Clect-Eddy
Victor Jarra had een licht huilerige stem en verbuigt die boven die ook met regelmaat zoals ik dat ook ken van traditionele Jarocho muziek uit Veracruz, alsmede Mariachi en Ranchera muziek uit Mexico. Heerlijk om te horen in nummers zoals Jai Jai dat erg Peruaans aandoet.

De eerste kennismaking met dit album bevalt meer dan prima. Andere favoriete nummers naast Jai Jai, El Cigarrito en La Flor Que Anda de Mano en Mano