Mory Kanté - Touma (1990)

1 stem

7. Bankiero (3:39)
  8. Tele (4:13)
  9. Soumba (4:54)
  10. Sanfing (4:13)
Mory Kante is natuurlijk bekend van yeke yeke. Een gigantische hit eind jaren 80. Nou is maar de vraag in hoeverre yeke yeke wel typerend is voor Mory Kante. De uit Guinee afkomstige muzikant is eigenlijk een griot, spirituele verhalenverteller. Hij vertrok naar Frankrijk en met Yeke Yeke had hij een gigantische hit. Het paste prima in de acid house scene, het oorspronkelijke nummer was redelijk bombastisch en elektronisch aangetuigd, maar gelukkig was de balafoon (Afrikaanse harp) nog te horen. Mory Kante ging na Yeke Yeke heel wat festivals af en allerlei zalen. De platen die daarna kwamen bleef deze sound domineren. Flink wat techno en funk met een Afrikaans ethnisch randje. En eigenlijk is dat jammer. Afrikaanse muziek met drumcomputer, dat kan toch wel beter.
Dat moet Mory Kante ook hebben gedacht toen hij een aantal jaren later met een totaal akoestisch album kwam Sabou, in navolging van Youssou N'Dour. Toch weer back to the roots.
Is dit een slecht album ? Dat ook weer niet, het spel op de balafoon is prachtig, Mory zingt met zijn karakteristieke stem, de achtergrond zangeressen zijn ook prima. De nummers niet verkeerd, maar die productie....Jammer, maar aangezien ik Mory een sympathieke artiest vind toch maar drie sterren.