Lee Ritenour & Dave Grusin - Harlequin (1985)

Jazz
Label: GRP

1. Harlequin (Arlequim Desconhecido) (4:42)
  2. Early A.M. Attitude (4:59)
  3. San Ysidro (4:58)
  4. Before It's Too Late (Antes Que Sega Tarde) (5:18)
  5. Silent Message (6:09)
  6. Cats of Rio (5:18)
  7. Beyond the Storm (Depois Dos Temporais) (5:36)
  8. Grid-Lock (4:03)
  9. The Bird (5:47)
avatar van Paulus_2
Lastig weer om twee tracks te kiezen. De latin-aanpak van Lee Ritenour en Dave Grusin werkt heel goed. De nummers, waarop zanger en componist Ivan Lins meedoet, blijven boeien.
Early A.M. Attitude wordt als bekendste tune van dit album verondersteld. Past prima bij een bij een reportage uit een Brazilaans/Amerikaanse stad.
Kortom, een uiterst relaxte en strak gemaakt album. Het gitaarwerk, veel akoestisch, van Ritenour is magnifiek. Ook Grusin's pianowerk mag er wezen. San Ysidro heeft een fraai gitaar intro van Ritenour, dat uitmondt in een stevig funky nummer. Before We Lose Tomorrow [Antes Que Seja Tarde] is swing van de zuiverste orde. Fraai wat Ivan Lins hier doet. In Silent Message wordt weer keurig een jazz stuk gespeeld. Grid-Lock is een sfeernummer met mooie ritmische klanken uit alle instrumenten.

Ritmisch swingt het album als een Braziliaanse limousine.
Mag je van GRP verwachten.

Rest mij nog te vermelden dat Abraham Laboriel fraaie fretloze baspartijen onder de nummers zet. Harvey Mason en Carlos Vega (drums) met Paulinho Da Costa (percussie) verzorgen de Brazilaanse swing.
4.5 ster van mij.

Al 29 jaar een van de meest gedraaide cd's uit mijn collectie. Wat een ongeloofelijk mooie en warme plaat is dit. Ritenour en Grusin die om elkaar heen dwarrelen en de backing van 24-karaats sessiemuzikanten uit de toenmalige GRP stal. De tracks met latin kanon Ivan Lins geven dit album de juiste afwisseling. Funky, smooth, relaxed, bossanova, jazzy, dit is nou zo'n album die het vooral in de zomer voortreffelijk doet. Toen noemden we dit fusion, tegenwoordig smooth-jazz. Ik kan hier maar 1 cijfer voor geven en dat is een 5.

In 3 tracks is de stem van Ivan Lins te horen (Harlequin, Before it's too late en Beyond the storm). Mooie cd en ik sluit me dan ook bij de vorige schrijvers aan. Een van de mooiste Ritenour cd's. Van Dan Grusin's werk ben ik minder op de hoogte.