Tangerine Dream - Metaphor (2006)

Alternatieve titels: The Phylogenetic Unconscious Circuit of Nothing and the Conscious Illusion of Everything Searching for the Black Hat in a Dark Room Which Isn't There. | It's Everywhere You're Absent

Duitsland
Electronic
Label: Eastgate

1. Metaphor First Reality (5:02)
  2. Metaphor Second Reality (5:00)
  3. Metaphor Third Reality (5:17)
  4. Metaphor Earthling's Reality (7:42)

met Christian Hausl

tangmaster
Dit is echt een sublieme EP van TD. Heerlijke muziek waar je bij wegglijd in een heel andere dimensie. Sterk gecomponeerde tracks die een heel bijzondere sfeer uitademen. Track 4 werd later licht bewerkt en als bonus track toegevoegd op de CD/DVD uitgave van Mad Cap's Flaming Duty.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Interessant gevalletje, deze Metaphor. Het laat Tangerine Dream bij vlagen ook van een kant horen, zoals ik die nog niet eerder heb gehoord. En dat maakt deze EP best bijzonder.
Het begint met "Metaphor First Reality", wat een redelijk apart, ritmisch ambientstuk is die als het ware als opwarmertje dient voor "Metaphor Second Reality", die een hele andere toonzetting kent. Vooral het orkestraal-achtige middenstuk is verrassend te noemen.
Lichtvoetiger van aard en op meer herkenbaar TD-terrein is vervolgens "Metaphor Third Reality", met een mooie balans tussen de sequencer-sectie en heerlijk in elkaar verweven, sprankelende melodieën.
"Metaphor Earthling's Reality" eindigt vervolgens deze mooie EP, wat als een soort van voorproefje op Madcap's Flaming Duty beschouwd mag worden, aangezien dit nummer op de uitgebreidere versie van laatsgenoemd album terug zou keren in de vorm van "Burning Babe's Reality Song". Het is een mooie, wat zweverige compositie met mooie, warme vocalen van Christian Hausl die hier al zingend een gedicht voordraagt van Robert Southwell.

avatar van wowter
Deze is inderdaad heel fraai. Misschien wel TD's mooiste EP. Werkt naar een prachtige climax toe.
Helaas moeilijk te vinden (en erg prijzig) voor wie 'm nog niet heeft.

avatar van Gerards Dream
Heerlijke EP die erg prettig is om naar te luisteren. Heb het gevoel of ik naar een boeiende filosofische documentaire zit te kijken over het bestaan der dingen. Prachtige opbouw van de tracks. Ze beginnen voorzichtig en nemen je mee naar een wonderlijke wereld. Zodra de op de laatste track de stem van Christian Hausl klinkt heb ik ook het gevoeld of ik veilig en wel weer op de aarde wordt terug gezet. Een bijzonder film van en dikke twintig minuten is voorbij.