FM (1978)

Rock / Country
Label: MCA

1. Steely Dan - FM (4:50)
  2. Bob Seger - Night Moves (3:23)
  3. Steve Miller Band - Fly Like an Eagle (3:00)
  4. Foreigner - Cold as Ice (3:15)
  5. Tom Petty - Breakdown (2:42)
  6. Randy Meisner - Bad Man (2:34)
  7. Eagles - Life in the Fast Lane (4:43)
  8. Steely Dan - Do It Again (5:50)
  9. Boz Scaggs - Lido Shuffle (3:38)
  10. Boston - More Than a Feeling (4:40)
  11. Linda Ronstadt - Tumbling Dice (4:42)
  12. Linda Ronstadt - Poor Poor Pitiful Me (4:16)
  13. Jimmy Buffett - Livingston Saturday Night (3:06)
  14. Dan Fogelberg - There's a Place in the World for a Gambler (5:41)
  15. Billy Joel - Just the Way You Are (4:42)
  16. Doobie Brothers - It Keeps You Runnin' (4:12)
  17. James Taylor - Your Smiling Face (2:41)
  18. Joe Walsh - Life's Been Good (8:00)
  19. Queen - We Will Rock You (2:01)
  20. Steely Dan - FM [Reprise] (2:53)
Epische soundtrack. Volgens velen is dit de tegenhanger/rock variant van 'Saturday Night Fever'. Ik denk echter dat het contrast minder groot is. Op een aantal nummers na (zoals 'Cold As Ice', 'It Keeps You Runnin'), zijn het vooral up-tempo vrolijke liedjes die, in de geest van de film, op de plaat staan. De film heb ik overigens nog nooit gezien, maar de trailer nodigt uit. Er is in Nederland een uitgave op CD verkrijgbaar, maar hij is behoorlijk prijzig. Bovendien is het niet duidelijk of het om een kale (zonder boekje en foto's) versie gaat en of de remaster te pruimen is. De oorspronkelijke LP versie is een feest om alleen al in handen te hebben en de mooie illustraties zijn ook zeer de moeite waard.

avatar van adkieb
De soundtrack van de film is wel o.k. en er staan een aantal prachtige (en ook overbekende) nummers op, met name de eerste drie tracks. Ik heb de film ooit wel eens op t.v. gezien maar vond hem nogal saai en wat kinderachtig. Het ging over een radiostation geloof ik wat moest sluiten en wat tegendraadse muziek zoals van de artiesten op het album draaide. Tegendraads ? Dit was toen al zo mainstream als het maar zijn kon en eigenlijk al over haar hoogtepunt heen. Ook wel een beetje hypocriet misschien. Het voordeel van het zien van deze film was wel dat ik toen meteen begreep waarom punk onvermijdelijk nodig was.

avatar van gaucho
Hé, deze LP heb ik ook nog. De film heb ik nooit gezien, maar als verzamelaar met van die typisch Amerikaanse rockmuziek uit de jaren zeventig is dit alleraardigst, hoewel de meeste nummers in mijn beleving een beetje grijsgedraaid zijn.
Destijds bracht dit album mij op het spoor van Joe Walsh solo en Dan Fogelberg, wier repertoire ik naderhand ook ben gaan uitpluizen. De aanschaf van deze destijds goedkope dubbelaar (Amerikaanse cut-out) was dus wel ergens goed voor.

Minpunt: korte (single-) uitvoeringen van een aantal nummers, zoals Fly like an eagle en Main street, die de nummers in kwestie geen goed doen. Pluspunt: als ik me goed herinner waren de nummers van Linda Ronstadt live-opnamen die bij mijn weten niet op een ander album te vinden zijn. Niet dat je veel verschil hoort met de studio-opnamen...

En Steely Dan's FM was zelfs speciaal voor de film geschreven. Staat niet op een regulier album van de heren, al keerde het later wel terug op verzamelaars. De instrumentale reprise is ook uitsluitend op dit album terug te vinden (nou ja, vooruit, ook op de B-kant van de originele single). En ik meen zelfs dat er verschil is tussen de versie op dit album en de versie die later op Steely Dan-verzamelaars terugkeerde. Iets met de gitaarsolo aan het eind die later voor een saxofoonsolo werd verwisseld.

EDIT: effe gezocht naar de details en voor de Steely Dan-freaks (waartoe ik mezelf reken ) is hier het antwoord.

avatar van Darkzone
De nummers van Linda Ronstadt zijn inderdaad live uitvoeringen. Nutteloos om dit aan te laten passen, aangezien er hier een moderator is die dit niet goedkeurd wanneer het niet specifiek vermeld staat op de hoes....

Een paar weken terug de Amerikaanse dubbel-lp aangeschaft bij de Vinylloods voor 2,50 en ik vind het echt een lekkere verzamelaar,zeker naar een paar luisterbeurten. De 2 tracks van eerder genoemde Linda Ronstadt kunnen mij niet echt bekoren, maar verder is het voor mij smullen.

Duco van Deugen
In een ander topic werd over "Life's Been Good" van Joe Walsh gesproken. Dat bracht mij op het idee om dit album weer eens uit de kast te halen. Ik vind dit een iconisch nummer van liefst 8 minuten. Op deze dubbel-LP uit 1978 is het zeker één van de belangrijkste nummers. De film heb ik helaas nooit gezien, maar sommige tracks zijn redelijk grijsgedraaid toentertijd. Voor mij ook aanleiding om een groep als Boston wat beter te gaan volgen.

Geluidskwaliteit is goed tot zeer goed. Ruimschoots een '4' voor dit album uit 1978.