The Four Tops - Nature Planned It (1972)

Soul / R&B
Label: Motown

1. I am Your Man (4:30)
  2. (It's the Way) Nature Planned It (3:50)
  3. I'll Never Change (2:43)
  4. She's an Understanding Woman (2:54)
  5. I Can't Quit Your Love (3:35)
  6. Walk with Me, Talk with Me, Darling (2:35)
  7. Medley: Hey Man / We Got to Get You a Woman (7:14)
  8. You Got to Forget Him Darling (2:38)
  9. If You Let Me (2:50)
  10. Happy (Is a Bumpy Road) (2:56)
  11. How Will I Forget You (2:47)
avatar van Angelo
Volgens mij is dit een van de minder bekendere albums van The Four Tops en was dit het laatste album dat het viertal uitbracht op Motown. Hun contract eindigde en ze besloten om verdere muziek te maken voor ABC/Dunhill.

Toch is dit een heerlijk soul album. Vooral de opener ‘I’m your man’ (Ashford & Simpson) is erg fijn, het nummer kent een prachtig arrangement en ook de tekst mag er zijn, erg laidback. ‘Nature planned it’, de titeltrack is aardig maar niet bepaald bijzonder. ‘I’ll never change’ beetje psycheldic soul meets funky soul en is een van de meest opzwepende nummers van het album. ‘She’s an understanding woman’ (Willie Hutch) is weer een beetje psychedelic soul en is van de lekkerste nummers van het album, fijne vibe en een relaxte sfeer. ‘I can’t quit your love’ lijkt een voorloper te zijn van de latere disco/soulsound en is daardoor een van de meest danceable nummers van het album, het nummer kent tevens een mooie instrumentatie overigens. ‘Walk with me, talk with me darling’ swingt de pan uit en is voor mij echt een ‘typisch’ Motown nummer. Bovendien is het refrein ook onwijs catchy. De medley ‘Hey man/We got you a woman’ is wederom erg funky alleen voelt dit nummer niet echt bijzonder aan, hoewel het niet slecht is vind ik het wel het minste nummer van het album. ‘You gotta forget him darling’ is weer zo’n typisch Motown nummer dat echt de pan uit swingt, prima tekst en arrangement maar ik had ook niet anders verwacht; ze zijn mede van de hand van Johnny Bristol, die man heeft zoveel prachtige nummers voor Motown gemaakt. ‘If you let me’ heeft een zomerse vibe over zich heen gekregen. ‘Happy (is a bumpy road)’ kende ik al, hij’s namelijk door meerdere Motown artiesten gecoverd – maar ook nog door talloze anderen overigens, en The Four Tops leveren ook een prima versie die goed bij de rest van dit album past. Eigenlijk is het een psychedlic soul jasje gestoken zoals een aantal andere nummers van dit album en dat past erg goed bij The Four Tops. De afsluiter ‘How will I forget you’ is een midtempo funky ballad en laat horen wat we de hele tijd al hoorden: The Four Tops die heerlijke soul/funk zingen en laten horen waar Motown in de jaren ’70 voor stond, namelijk lekkere soulmuziek!

Een heel aardig album waarbij eigenlijk maar twee nummers tegenvallen, de titeltrack en de medley kunnen mij niet bekoren. Al het overige materiaal is gewoon heerlijk. Soul/funk zonder poespas maar wel met prachtige arrangementen en goede vocalen.