Cannonball Adderley Sextet - Cannonball in Europe! (1962)

Jazz
Label: Capitol Jazz

1. P. Bouk (10:23)
  2. A Few Words from Cannonball (1:00)
  3. Gemini (12:45)
  4. Work Song (8:25)
  5. More Words from Cannonball (0:22)
  6. Trouble in Mind (10:19)
  7. Dizzy's Business (7:39)
avatar van Supernormal
Niet zomaar In Europe! Meerbepaald in Comblain-La-Tour. Een petieterig klein Belgisch dorpje, aan de Ourthe in de provincie Luik, dat wereldberoemd werd vanwege het jazz festival dat er jaarlijks gehouden werd begin de jaren '60. Het wordt gezien als de moeder van de Europese jazzfestivals en zag kleppers als Chet Baker, John Coltrane, Grappelli ed. op het podium staan.

Moet toch wel speciaal geweest zijn in die tijd. En niet alleen voor het publiek. "We've never played for a crowd so large as this one. So we are very happy." C. Adderley. Die interludes waarin hij zijn audience toespreekt met de nodige humor geeft ook hier (net als op 'In New York') een extra dimensie aan het geheel.

Ook hier bulkt het van de energie, mede dankzij de stuwende pianoklanken van Joe Zawinul. De blazers gaan uit hun dak, met de broers in topvorm en Yusef Lateef die op zijn tenor niet te stoppen is. Zeker als hij zijn eigen nummer 'P. Bouk' onderhanden mag nemen met de nodige harmonische toonladders die Oosters klinken. Geweldig qua sfeer en die vibe is een van de hoofdredenen waarom ik zo'n liefde heb voor jazz. 'Gemini' van Jimmy Heath is ook zo'n zalige compositie. Een genot om naar te luisteren, nog leuker om zelf te spelen.