Airwave - Believe (2002)

Alternatieve titel: I Want to Believe

Belgiƫ
Dance
Label: Bonzai

1. I Want to Believe [Dolphin Mix] (6:57)
  2. Musings of a Lifetime (5:29)
  3. Save Me (6:18)
  4. Another Dimension (4:08)
  5. Devotion (5:51)
  6. Above the Sky 2002 (6:17)
  7. Alone in the Dark (6:07)
  8. Innerspace (7:03)
  9. Ladyblue (4:29)
  10. When Things Go Wrong... (6:58)
  11. Sunspot [DCML Mix] (6:32)
  12. Trust No. 1 (6:31)
  13. God Surrounds Us * (6:46)
  14. Space Divas * (7:36)
  15. I Want to Believe [Original Mix] * (7:09)
  16. Lightspeed * (6:54)
  17. Boredom * (5:53)
  18. Run [Dub Mix] * (6:45)
  19. Escape from Nowhere * (7:15)
  20. Seattle Calling * (8:04)

met The Pedes

21. Venus of My Dreams * (7:49)
  22. The Division Bell * (7:10)
  23. Last Flight to Gaia * (5:21)
avatar van Onderhond
Trance is niet het hoogst aangeschreven electronic genre. Veelal wordt het afgedaan als plat, emotieloos en idioot bandwerk. En eerlijk gezegd, ook ik deel die mening, al nuanceer ik wel. Wanneer je de nuance tussen trance (het betere, dikwijls wat melancholischere en gevoeligere werk) en club (de naïeve 'spring wat in het rond' partyvariant) buiten beschouwing laat, is er inderdaad maar weinig te beleven in dit subgenre. Wanneer je het echter wat enger bekijkt (de core van de trance dus), komen er toch enkele juweeltjes bovendrijven. Laurent Véronnez, geboren op het Bonzaïlabel en man achter tal van projecten, toont zich met Airwave één van die juweeltjes. Dit album was oorspronkelijk uitgegeven in 2002, maar werd opnieuw gereleased met een 2de CD. Resultaat, 150 minuten vol heerlijke Airwave tracks. Airwave's stijl is een beetje moeilijk te beschrijven, want au fond blijft Trance natuurlijk Trance, maar wat vooral

opvalt is de aandacht voor de melodiën. Dikwijls ietwat weemoedig, beetje melancholisch, altijd met veel gevoel. Niet dat alle nummers hier diep introverte tracks zijn, die op een duistere druilerige zondagnamiddag het best tot z'n recht komen, maar echte (uitbundige) dancetracks zijn hier niet veel te vinden. Eerste echte topper is "Save Me". Echt fenomenaal dromerig (maar wel uptempo) nummer). Simpele opbouw en compositie, maar 't is vooral de puurheid van de melodiën die het hem doen. Absolute topper (en 5* track) is "Alone In The Dark", een titel die boekdelen spreekt. Prachtige melodie contrasterend met ijskoude electronische samples. Dode bass, ijzige hihats ... heerlijk om luisteren. "When Things Go Wrong", hoewel ietwat voller en uitbundiger, is een lekker romantisch nummertje. Schattig melodietje, heerlijke backing waves. "Trustno1" is eigenlijk het eerste en enige echte dancetrackje op CD1. Iets progressievere klanken die meestal in z'n V-(nummer) projecten terug te vinden zijn, en ook deze keer het platte met veel verve weet te vermijden. De tweede CD doet allerminst onder voor de eerste, en brengt een even mooie selectie aan Airwave nummers. Toppers hier omvatten "Boredom", "Last Flight To Gaia" en "Want To Believe (Original Mix)". Naast de genoemde nummers staan de CDs bomvol andere klassiekers, zoals Innerspace, Another Dimension, Escape From Nowhere etc etc. Tegenvallers kan ik op dit album niet vinden.

't Is wat moeilijk uit te leggen, maar alles wat op Airwave uitkomt, heeft een zekere klasse die ik amper terugvind op andere Trance releases. Iets in z'n melodiën, de uitwerking ervan, de opbouw ... moeilijk vast te pinnen, maar ik blijf het fenomenale muziek vinden, ver boven de rest uitstekend. 4.5* voor dit album.

avatar van tovenaar
Innerspace is echt ultiem briljant. Waarom noem je die niet in je verhaaltje hierboven O-Dog?

avatar van Onderhond

Heb em kort even vermeld hé . En hoewel het zeer sterke plaat is, tipt ze niet aan de ander genoemde voor mij. Vooral de intro (heb hier enkel de volledige 11 minuten edit) spreekt me net wat minder aan, net zoals die drop rond de 7 minuten. Maar uhm, geen slecht woord over Innerspace, de rest is alleen nog beter

avatar van Onderhond
Echt maf dat hier maar 3 stemmen te vinden zijn. Trance is toch een "commercieel" dance genre, en Airwave vind ik echt zowat het beste wat het genre te bieden heeft. Geregeld grijp ik terug naar tracks, en elke keer is het weer volop genieten.

avatar van John Doe
Ik zal dit zeker nog gaan beluisteren. Een vriend van me die erg veel goede trance luistert en af en toe maakt, raadde me deze bij uitkomst ook aan. Als je opzoek bent naar goede atmosferische muziek, is er in trance zeker wat te vinden als je een beetje zoekt.

avatar van Onderhond
Vanavond nog een (paar) keer doorgeluisterd en dit blijft toch overduidelijk het beste wat het trance wereldje te bieden heeft. Stijlvol en sfeervol, kunnen veel artiesten een voorbeeld aan nemen. Blijft jammerlijk onbekend, terwijl de Tiestos wel aan stemmen raken blijkbaar.

avatar van musicfriek
Nu word ik zowaar nog nieuwsgieirg naar dit album ook.

Airwave (het origineel) blijf ik een klasse-nummer vinden.

avatar van Onderhond
Dit heeft niks te maken met Rank 1 - Airwave, als je daarop doelt. Airwave klinkt wat melancholischer en minder goedkoop dat die commerciële trance acts.

avatar van tovenaar
Onderhond schreef:
Check Wheed Baskin - Castle Rock even Onderhond, mijn favoriete tranceplaat ooit (is wel heel moeilijk te krijgen, want vaak eindig je met de Fred Numf remix of een ander mixje in je handen).

avatar van musicfriek
Heb dit album net bij Boudisque besteld. Ik wacht in spanning af. Moet de titel niet I Want to Believe zijn?

avatar van Onderhond
Eigenlijk wel ja. Komt omdat er ook een 1CD versie van dit album bestaat (met enkel CD1 dus), die heet gewoon Believe . Zal het even corrigeren.

tov: ooit al eens geprobeerd te vinden geloof ik. Zal eens een nieuwe poging wagen

avatar van musicfriek
9 juni besteld en wat blijkt? Dit album is niet leverbaar meer... Erg jammer, want was nou juist ontzettend benieuwd naar deze

avatar van musicfriek
Kom er net achter dat ik het geld nooit terug gehad heb van deze bestelling Baal nog steeds dat deze er niet meer is