Steve Jolliffe - The Bruton Suite (2003)

1 stem

9. Octavus (2:34)
  10. Decimus (3:53)
  11. Undecimus (2:01)
  12. Duodecimus (2:25)
  13. Tertius Decimus (3:17)
  14. Quartus Decimus (3:41)
  15. Quintus Decimus (2:25)
  16. Septus Decimus (2:45)
  17. Septimus Decimus (5:46)
  18. Duodevicesimus (3:29)
avatar van Gerards Dream
Met Steve Jollife maakte ik kennis op het album Cyclone van Tangerine Dream. Daarop gilde hij de teksten op en floot niet altijd even zuiver. Daardoor werd dat eerder genoemde album wel een vreemde eend in de bijt. Hoe dan ook de samenwerking met de Duitsers was van korte duur. En dan ben je lijsten aan het doorspitten met albums en daar duikt zijn naam op. Daardoor werd ik wel nieuwsgierig en wat albums van hem in gehaald en dat bevalt prima.

Door de Latijnse titels op dit album kreeg ik al snel het gevoel van door een grootte kerk te lopen en naar schilderijen te kijken waar boordjes hangen in het Latijn met uitleg wat er op is te zien. Laat dit ook het uitganspunt zijn waaronder deze muziek is ontstaan. De inspiratie deed Steve Jollife dan ook op toen hij alleen in een kerk verbleef in Bruton. Hij raakte daar bevangen door de sfeer die daar hing en vertaalde dit in muziek.

Bij het luisteren na dit album moet ik eerder denken aan klassieke muziek dan pop of electronische muziek. Het is is duidelijk iets gemaakt met muziek van Bach en Mozart in het hoofd. Gevoelsmatig brengt het me dan ook eeuwen terug in de tijd. Daarnaast doet het mij denken rondom kerst door de kerk te lopen. Alles is mooi versierd en wat is die kerstboom hoog die daar op het altaar staat. Onderweg naar huis is de sfeer bijzonder goed en ondanks de kou buiten is de sfeer in huis erg behaaglijk.

Het zijn zo maar gedachten die naar boven komen als dit album opstaat, gewijde feest muziek zou ik het haast willen noemen. Van het geschreeuw en vreemd fluitspel bij Tangerine Dream is niets meer over en heeft dus plaats gemaakt voor haast klassieke muziek zoals ik al eerder schreef. Kortom laat de winter maar komen met een dergelijk album kom ik hem zeker door.