Julie Driscoll, Brian Auger & The Trinity - Jools & Brian (1968)

Jazz / Rock
Label: mfp

1. I Know You Love Me Not (2:26)
  2. Kiko (6:17)
  3. I Didn't Want to Have to Do It (2:55)
  4. Fool Killer (1:59)
  5. Don't Do It No More (2:34)
  6. Let's Do It Tonight (4:28)
  7. Green Onions (3:21)
  8. I Know You (2:06)
  9. Tiger (2:28)
  10. If You Should Ever Leave Me (3:14)
  11. Oh, Baby Won't You Come Back Home to Croydon, Where Everybody Beedle An' Bo's (2:19)
avatar van heartofsoul
Die heerlijke, enerverende en swingende muziekjaren 60 . Terug te horen op dit album.

Julie Driscoll is niet zo heel erg bekend geworden. Ze was een tijdje scretaresse van de officiële fanclub van The Yardbirds en had natuurlijk haar contacten. Op deze manier kwam ze in contact met Brian Auger, hammondorganist en deel uitmakend van de Engelse rhythm and blues-scene. Ze werkte met het hem samen op diverse albums. Daarvoor heeft ze nog korte tijd met Rod Stewart en Long John Baldry deel uitgemaakt van Steampacket.

Driscoll kent ieder sixtiesliefhebber waarschijnlijk wel van het fantastische This Wheel's On Fire, dat een behoorlijke hit was in 1968. Op dit album is het nog vooral rhythm and blues. Auger speelt op diverse nummers dat de stukken er vanaf vliegen, in een duidelijk door Jimmy Smith en Jimmy McGriff beïnvloede stijl. Julie Driscoll zingt dan nummers die meer een sixtiespop karakter dragen. Luister bijvoorbeeld naar het werkelijk prachtige I Know You Love Me Not, waar ze bijna het torenhoge niveau van Dusty Springfield bereikt. Maar ook de andere door haar gezongen nummers zijn zeer goed, zoals de Lovin' Spoonful-cover Didn't Want To Have To Do It en Don't Do It No More.

Jammer dat Brian Auger op een paar nummers ook zingt, want een echte zangstem had hij niet - ik vergelijk hem in dit opzicht wel eens met Alexis Korner en Graham Bond (zelfde klankkleur en ook organist). Daarom net geen 4,5 * voor dit verder meesterlijke album.

Julie Driscoll trouwde later met Keith Tippett en heette daarna Julie Tippetts. Zowel zij als Brian Auger gingen meer een jazzrichting op. De platen die ik van Brian Auger's Oblivion ken hebben meer een jazzrock-karakter met veel synthesizers - voor de liefhebber zeg ik dan maar.

avatar van dj maus
Deze verzamelaar is in allerlei verschillende gedaanten (lees: diverse budgetseries van diverse labels) en met verschillende variaties op de tracklist uitgebracht.

Het orgelwerk van Auger is sterk, de zang van Driscoll is bij vlagen sterk, maar soms ook op het pathetische af, als een soort hysterische Dusty Springfield... Een wisselend succes, dus...

Tiger werd ooit effectief gesampled door Bentley Rhythm Ace (in Midlander) en doet het ook zelfstandig erg goed op de dansvloer!