Message - Synapse (1976)

1. Fred the Head (5:58)
  2. Chessman (4:04)
  3. Destruction (5:30)
  4. To Live Again (4:43)
  5. Vocanoes Under the Sun (4:55)
  6. Triangle (5:35)
  7. The Sailor and the Flyer (7:49)
  8. The Pharaoh's Leg (3:15)
Message ,een Brits-Duitse groep die wat progachtige muziek maakt, met hier ook veel jazzy invloeden.
De eerste twee albums van deze groep waren nog redelijk beïnvloed door Nektar, de volgende twee gingen duidelijk een eigen richting in en daarna werd het te commercieel.
Dit vierde album, met een wel intrigerende hoes (zeker in vergelijking met die van de derde plaat), maakt op dit album redelijk complexe muziek. Geen songs die makkelijk in het gehoor liggen en zeker het gebruik van de saxofoons zorgen voor een ook wel jazzy invloed. Er zijn gevarieerde, complexe nummers met gitaar, saxen, bas en drums, erg jazzy en trippy. Redelijk drukke muziek, soms zijn er ook wat rustigere etherische momenten. Met een combinatie van meeslepende ritmes, redelijke composities en sterk muzikaal spel is het wel een onderscheidend album geworden. Gitarist Allan Murdoch speelt redelijk eigenzinnig met vibrato-tremolo-zware gitaargeluiden. Eén van de redenen waardoor het allemaal wat "progressief" aanvoelt. En de saxen voor een funky/jazzy inslag.
Lastig om referenties aan te halen, maar zeker de wijze van musiceren zit je meer bij Nederlandse groepen als Alquin, Solution en wat breder gezien Soft Machine, de oude Chicago. En ik lees ook allemaal de band 'Kraan" maar die ken ik niet.

Ik heb dit album omdat het bij de Krautrock original series boxjes zat, anders zou ik nooit van deze band hebben gehoord. Maar vindt het erg leuk om door die drie boxjes toch wat groepen uit de underground scene uit de jaren 70 uit (West) Duitsland leer kennen. Het is allemaal niet geweldig, maar wel interessant.

Teacher schreef:

Hoi Teacher, ik kom je regelmatig tegen bij recensies van platen die ik ook heb. We hebben een hoop overeenkomsten in muzieksmaak denk ik. En zo kan ik denk ik wel zeggen dat Kraan ook zeker een interessante band voor je is om uit te proberen. Erg goede muzikanten met vaak ook interessante muziek. Het enige minpuntje is misschien dat ze vaak wel alle kanten op gaan in hun muziekstijl. En ik ben op mijn beurt dan weer nieuwsgierig geworden naar deze plaat hier. Met een hoes die me aan een plaat van Split enz doet denken. Mental notes. Erg goede plaat ook.