Arcana - Raspail (2008)

Zweden
Electronic
Label: Kalinkaland

1. Abrakt (5:02)
  2. Sight of Relief (2:49)
  3. Invisible Motions (4:01)
  4. Outside Your World (4:27)
  5. Parisal (3:26)
  6. Autumnal (4:29)
  7. Out of the Grey Ashes (2:50)
  8. Lost in Time (4:37)
  9. Remembrance (2:52)
  10. Circumspection (3:28)
voorlopig hoogtepunt

"Raspail" is het summun van de Zweedse gothic ambient act Arcana. Met echo's van hun debuut "Dark age of reason", de steriele schoonheid van "Cantar de Procella" en de toegankelijkheid van "Inner pale sun" maken ze eigenlijk een 'best of' album. Bloedmooi en adembenemend. Een rijke aanvulling voor elke rechtgeaarde fan en een goede introductie voor iedereen die nog met Arcana in contact moet komen.

Rectificatie:

Mijn bovenstaand bericht was bedoeld om aan te geven dat Raspail aardig en toegankelijk was, maar een hoogtepunt is het niet, eerder een vercomercialisering van een ooit superieur concept.

Dark age of reason, de opvolger Cantar de Procella en Inner pale sun blijven de drie sterkste Arcana albums,veruit. Waarvan acte.

avatar van Metalhead99
Even sterk als hun 'Inner Pale Sun' uit 2002, ik ben benieuwd naar het andere werk van deze band.

yorgos.dalman
Toch weer met een halve ster verhoogd.
Frontman Peter Bjargo produceert met zijn ensemble toch tamelijk unieke klanken. Ben benieuwd naar zijn solo album die ik een dezer dagen binnen moet krijgen...

avatar van Ayreonfreak
Prachtig sfeervol album. Dit is waanzinnig op je oortelefoons en dan maar diep weg zakken in de muziek. Je wordt heen en weer geslingerd in een diepe trance.

nou, Ayreonfreak...

Arcana is dus voor jou blijkbaar een mooie ontdekking. Gefeliciteerd. En vergeet niet hun 'vroegere' albums te vinden: hun debuut 'Dark age of reason', het bloedmooie 'Cantar de procella' (volgens mij wel mijn persoonlijke favoriet) en natuurlijk het herfstachtige 'Inner pale song'.

Er is inmiddels een box uit met hun eerste vier albums, getiteld 'Arcana - the first area'.

Arcana begon ooit bij het fameuse Cold Meat Industry en was samen met de dark ambient act Raison d'Etre hun grootste troef. Misschien dat de vroege albums van Raison d'Etre jou ook kunnen bekoren...

avatar van jorro
Een album waarop Arcana het oosterse geluid van voorganger Le Serpent Rouge grotendeels weer loslaat.. In een nummer als Parisal is dat oosterse geluid nog wel goed hoorbaar. Ook op dit album is de link naar Dead Can Dance daardoor makkelijk gelegd. Toch spreek dit album mij meer aan dan de voorganger en is de band terug op het oude niveau.
Prima muziek om lekker bij te te relaxen zoals het een Arcana album betaamt. Koptelefoon weer op en laat het je overkomen.