Christian Kleine - Beyond Repair (2001)

Duitsland
Electronic
Label: City Centre Offices

1. Guitar Interrupt (4:21)
  2. Crystal (4:59)
  3. Quentin (5:16)
  4. Beyond Repair (8:34)
  5. Kritzel (4:22)
  6. Today's Mark (6:20)
  7. Carez (4:47)
  8. By the Lake (7:07)
avatar van Onderhond
Lekkere downtempo lounge/ambient uit Duitsland, zo valt dit album van Kleine het best te omschrijven. Crispe, koude sferen overheersen het gehele album en laten lekker wegdromen.

Het album opent met "Guitar Interrupt". Rustige melodie bijgestaan door slome claps en basses. Geen echte hoogvlieger, maar een leuk trackje dat goed de sfeer weet te zetten. "Crystal" daarentegen is een niveau hoger, wat zich op dit album vooral vertaalt in een betere/mooiere melodie. Net iets voller, zodat er makkelijker weg te dromen valt. Chille sferen weer, die zelf een warme achtergrondwave niet weten weg te werken, maar zelfs lijken te versterken. Heerlijk effect. "Quentin" modeleert zich terug wat meer naar "Guitar Interrupt", met melodieusere melodieën. Ook de titeltrack van dit album is gelijkaardig, maar hier is er wat meer randlawaai. Net wat zwaardere basses en een leuk setje aan achtergrondsamples.

Topper van dit album is voor mij Kritzel. Ijzig koude wave, bijgestaan door zeer licht gedistorte waves. Geen extra bass/clap/hihat samples, maar pure drones en vreemde geluiden die een werkelijk perfecte soundscape opzetten. "Today's Mark" borduurt lekker verder met sterke waves, maar wel weer bijgestaan door slome ritmes. "Carez" is wat mij betreft de minste track. Melodie zit niet helemaal lekker, en de voice sample is een beetje out of place. Geen slecht nummer, maar haalt het niveau van de rest niet helemaal. "By The Lake" zorgt voor een wat donkere (minder kille) afsluiter. Een mooie uitboller die weer volgens hetzelfde concept het nummer doorloopt.

Al bij al een aangename CD, die niet al te veel variatie biedt, maar wel goed doet wat hij hoort te doen. Relaxe, chille muziek die weinig mensen tegen de schenen zal schoppen, maar toch net iets anders. 4*

Edit: Die 0.5* van Pink! staat hier dan ook vreemd, zeker gezien de rest van haar muzieksmaak, en die andere 0.5* van haar. Misschien een verklaring van de persoon in kwestie ?

avatar van T.O.
Ja, ik moet van deze kerel ook maar eens wat meer beluisteren. Ik ken van deze cd alleen de titeltrack en die is zeer genietbaar.