Darkthrone - A Blaze in the Northern Sky (1991)

Noorwegen
Label: Peaceville

1. Kathaarian Life Code (10:39)
  2. In the Shadow of the Horns (7:01)
  3. Paragon Belial (5:24)
  4. Where Cold Winds Blow (7:26)
  5. A Blaze in the Northern Sky (4:57)
  6. The Pagan Winter (6:35)
avatar van Jochempie
A..Blaze....in the..Northen..sky

heerlijk als die dat zegt. Ik dacht eerst dat dit echt een vreselijk kutalbum zou gaan worden maar dat viel zeer mee. Ik vond het zelfs vrij acceptabel. 4 sterren zelfs

legendarisch album van de heerschers van black metal
cradle en dimmu eat your heart out

Pim Latuny
Echt fantastisch album. Diepzinnige black metal. Perfect sfeertje door de rauwe productie! Vocalen zijn echt lekker passend bij de rest van de muziek.

avatar van henk_loos
Geweldige plaat. Lekker primitief, maar toch nog goed aan te horen (in tegenstelling tot Transylvanian Hunger). Tevens een mijlpaal in het genre.

De heersers der Zwarte metalen op hun best! Als het vuur gedooft is bij veel bands zoals nu dan zal in het hooge noorden nog steeds de schaduw van de horens zichtbaar zijn dankzij deze plaat. Dit zijn de roots van de Blackmetal!!!

avatar van Nakur
0,5
Kutplaat. Zelden eendergelijk slechte metalplaat gehoord. Ik ken de kracht van blackmetal, en ik vind dit enorm kut. Jammer dat het als tr00 necro kvlt wordt gezien, dat geeft het status. maar elk amateurbandje wat dit precies zo zou inspelen met een webcam microfoon zou finaal afgezeken worden.

avatar van Mortalis
Goede plaat, stuk beter dan transilvanian hunger. Niet dat transilvanian hunger slecht is maar deze is toch wel beter

avatar van HammerHead
Nakur schreef:

Begin dan vooral niet aan Transilvanian Hunger of De Mysteriis... van Mayhem, want dat vind ik nog veel kutter klinken. Dit is gewoon een goede plaat en wat mij betreft één van de betere in het old-school blackmetal genre, oprecht kwaadaardig.

avatar van nepuufd
HammerHead schreef:

'De Mysteriis...' kutgeluid?! Ik vind de productie van die plaat net geniaal, net zoals de inhoud trouwens. Die kille fluisterende zang van Attila, die razende gitaren en vooral die roffelende drums alsof ze uit een onaangeroerde grot komen...en toch niet ondergeproduceerd! Dat bepaalde de eigenheid van die plaat, net zoals de productie de eigenheid bepaalde van 'A Blaze...' of 'Transilvanian Hunger'. Tegenwoordig wordt alles overgeproducet en klinkt elke metal-cd qua geluid bijna hetzelfde.
En mocht Nakur eens doorheen die 'slechte' productie luisteren, hij zou horen dat Darkthrone wel degelijk fantastische nummers kan schrijven en niets voor niets de 'riffmasters' genoemd worden.

avatar van Blood Duster
Deze cd heeft cultstatus verworven, daar deze Darkthrone nog innovatief was en toendertijd insloeg als een bom. Alle nakomende werken getuigen helaas van verstandsverbijstering.....

*4.5*

avatar van Nakur
0,5
Hij staat hier niert op 0,5* omdat het triest geproduceerd is, maar ook doordat ik daarbuiten helemaal niets goeds kan melden. Ik zou bij god niet weten welk rifje nu zo opzienbarend is. het is IMO enkel opzienbarend slecht.

avatar van Sater
nepuufd schreef:

Omdat ze van Celtic Frost geleend zijn.

Maar wel goed gedaan. Vooral Pagan Winter is een prijsnummer.

3,5 sterren

avatar van Kos
Kos
Kathaarian Life Code . briljant nummer. Geweldig begin ook.

avatar van knoltor
Ik hou ECHT van metal. Heel erg zelfs. En niet alleen van een bepaald subgenre of tijdvak of zo.
Maar dit soort dingen? Ik kan er niks mee. Mensen vinden het geniaal en ik snap echt niet waarom.
Ik vind het kut klinken, het hele "serieuze" Satanisme vind ik belachelijk en de composities kunnen me niet boeien. Kortom, ik onthoud me van stemmen, want ik zou er niet meer dan een halve ster voor over hebben. En dat is, gezien de hoeveelheid mensen die het zeer goed vinden, waarschijnlijk niet eerlijk.

Sammael
Het lijkt me dat, als je dit zwaar kut vind, je net zo goed je mening mag geven als iemand die het helemaal geweldig vindt

Zelf hink ik een beetje op twee gedachten. Een plaat met goede momenten die helaas te vaak om zeep geholpen worden door de composities. Die zijn me toch te herhalend en te lang. Dat vind ik niet sfeervol, dat vind ik gewoon saai. Als er wat meer afwisseling in zat zou ik deze plaat makkelijk een halve tot een ele ster hoger van me kunnen krijgen, nu blijft 'ie steken op 2,5*

avatar van jurado
1,0
Het begin van het einde van Darkthrone wat mij betreft.
Hoe aardig de eerste lp ook was des te slechter werd het vanaf deze plaat.
Wat heeft de band ooit bezield om van lekker rauw geproduceerde deathmetal over te stappen naar de meest kinderachtige muziekstijl die je maar kan voorstellen.

avatar van Necremanthorn
Ik hoorde de titeltrack op de Peaceville-verzamelaar en heb hem toe vrij snel aangeschaft. Heerlijke rauwe black metal met in de langzamere stukken ietwat Celtic Frost-achtig. Het album blinkt mijn inziens niet uit songwriting or innovatie maar het klinkt zo lekker 'evil'.

Een black metal klassieker.

avatar van jurado
1,0
Necremanthorn schreef:
. maar het klinkt zo lekker 'evil'.

avatar van exodus
Begin jaren 90 was ik diep teleurgesteld dat Thrash en de ware Metal behoorlijk aan het verdwijnen was, zeker ook qua ruig uiterlijk bij de gemiddelde Metalhead destijds; mijn geliefde spijkerjack vol patches, puntriemen, kogelriemen etc. zag je bij concerten steeds minder. Ook de Metal, en dan vooral Death Metal begon steeds beschaafder te klinken bijvoorbeeld. Ik als "pure Fucking Die Hard Thrash Metal Headbanger" had schoon genoeg van de "Zweden-sound" en de "Morrissound-Deathmetalsound" destijds geschikt voor MTV; Metal en dan vooral extreme Metal hoorde vies en afschuwelijk te klinken...de brave burgerij hoorde onder te duiken bijna; ouders hoorden bang te zijn voor ONZE muziek: METAL! En niet anders. Rock 'n Roll en Metal zeker hoort een diepere waarheid te vertellen over ons bestaan, tegen onderdrukking...over Vrijheid. Veel van het hier zo juist beschrevene was, en misschien nog wel, te vinden bij Metalbands begin jaren '90 in Noorwegen. Zij wilden het ook weer PUUR...zoals de grondleggers in de extremere regionen v/d Metal het ooit bedoeld hadden. Venom, Bathory, Hellhammer, Celtic Frost, oude Sodom, Destruction etc. De eerste Thrash-Blackmetalbands ever! ! ! Vol behangen met kilo's ijzer en satanische en anti-christelijke teksten met veel theater op de hoezen en podia. Fans konden zich ermee identificeren, waaronder ikzelf. Begin jaren 90 ging men in Noorwegen in het anti-christelijke wel een stapje verder, en sommigen, zoals over-bekend, gingen heel ver! Te ver. Voor zover ik weet heeft Darkthrone zich nooit aan (mis)daden schuldig gemaakt jegens wie of wat dan ook...of het moet richting de "Zweedse" Death Metal sound geweest zijn in die tijd! En hun eigen geluid/muziek die ze nog braaf op de eerste plaat speelden, alhoewel daar ook al af en toe "Lucifer" om de hoek kwam kijken. Maar tering, wat was ik destijds blij dat zij op A Blaze... het roer zowel in conceptueel als muzikaal opzicht compleet omgooiden; back to Black Metal! Het geluid was weer rauw, puur, vies en primitief bedoeld...net zoals de grondleggers in de jaren '80, maar de toch revolutionaire Dark Throne's 2e schijf, dit A Blaze....was bedoeld/onbedoeld wél glashelder geworden qua produktie, waardoor het gitzwarte venijn vlijmscherp je oren "sataniseerde". Laatste keer dat Black Metal zo gemeen op duivelse wijze om haar heen sloeg en vuurspuwde was waarschijnlijk Mister Quorthon met zijn Bathory midden jaren '80 bijv. op de Black Metal klassieker: Under the Sign of the Black Mark! Dark Throne liet samen met een aantal collega's, vooral samen met the true Mayhem, Black Metal weer opnieuw, en misschien wel heftiger dan ooit te voren leven. Black Metal evolueerde van obscuur satanisch zijtakje v/d Heavy en Thrashmetal naar een zeer groot en uiteindelijk zelfs breed zelfstandig genre! Het nummer Kathaarian Life Code is natuurlijk een kraker van jewelste, alleen al hoe FEL die erin knalt na het mooiste intro ever die ik op een Metalplaat gehoord heb. More evil en donkerder kan het bijna niet. En nogmaals...die hele produktie knalt zo lekker rauw en hard hè...zo moet dat! Fenriz vind ik overigens ook een te gekke drumstijl hebben. Puur! Dit is mijn favoriete Dark Throne lp! Helder Zwart!

HammerHead schreef:

Ooit deze plaat gekocht toen hij net uitkwam n.a.v. de 10/10 score die hij toen kreeg in Aardschok. Uiteraard zijn recensies subjectief en ben ik daarna nooit meer blindelings afgegaan op de meningen van redacteurs. Verschrikkelijk deze plaat...haal de kookpotten, hakbijlen en kettingzagen boven en laten we het geluid zo slecht mogelijk afregelen. Viva black metal !

Aandachtschreeuwers als Darkthrone, Mayhem en andere charletans mogen de veters nog niet binden van bands als Celtic Frost, Merciful Fate en Venom om maar enkele van hun voorbeelden te noemen.

avatar van HammerHead
Zoals je het nu verwoordt lijkt het alsof je je waardering enkel en alleen baseert op de productie en dat is wel erg kort door de bocht. Een nummer als In the Shadow of the Horns heeft toch een erg fijne riff moet ik zeggen. In elk geval een betere dan er in het gros van de nummers van Venom is te vinden. Die band was toch ook voornamelijk bezig met z'n image ipv muzikale hoogstandjes.

HammerHead schreef:

Ik vind het geheel belangrijk (muziek + image / presentatie). Hier en daar zit er idd ook bij Darkthrone wel een goeie riff maar image blijkt bij hen de overhand te hebben (om hun muzikale beperktheid te omzeilen zo lijkt wel).

Muziek moet zeker niet complex in elkaar zitten om goed te zijn. Venom klonk mij altijd als een slordige versie van Motörhead in de oren. Venom is dan misschien ook geen goed tegenvoorbeeld in dit geval.

King Diamond / Merciful Fate daarentegen speelde ook altijd poppekast maar toch vond ik hen nooit belachelijk overkomen in tegenstelling tot menige black metal band. Waarschijnlijk door de muzikale kwaliteit die daar altijd tegenover stond.
Andere band die me zo te binnenvalt en het totale pakket ook wel heeft (vind ik) is Behemoth, maar die zitten dan wel weer meer in de death / black hoek. Enfin, is ook allemaal kwestie van smaak natuurlijk. Ik denk dat de krijsstemmen en het grottengeluid me bij menige black metal band gewoon niet liggen.

avatar van henk_loos
Ik moet altijd lachen als Fenriz Nocturno Culto aankondigd haha..
Verder blijft het een heerlijke plaat!

avatar van exodus
Ik denk dat bij Black Metal sfeer, de donkere agressieve kleur en vooral het gevoel heel erg belangrijk is. Aspecten die het genre ook zo sterk karakteriseren. Ik weet niet of veel Black Metal fans zitten te wachten op een muzikant als Yngwie Malmsteen wanneer ze een Black Metal plaat op zetten; heel erg vroeger althans niet. Afzetten tegen onderdrukkende instituten en vorming van een eigen krachtige identiteit des te meer! Een heftige Black Metal plaat met misschien eenvoudige maar ozo rake en doeltreffende riffs, drums en krijs geeft daar de nodige steun waar nodig! De muziek etc. deed/doet bepaalde "brave" burgers gruwelen...althans dat hoopt een metalfan nog wel eens, zodat de "brave" burger of wie dan ook geraakt is, moreel kleiner wordt, en de geïnteresseerde luisteraar/fan groter. Een eigen leven! Niet die van de ander. Het is dus ook een stuk macht verwerven. Black Metal was/is misschien het zwaarste wapen wat dit betreft. Punk had dat ook, en nog verder terug: Rock 'n Roll. Het biedt altijd een verlichtend alternatief waarin andere waarheden gesproken worden dan de verstikkende "waarheden" uit de dagelijkse maatschappij die niet al té diep over elk individu an sich reppen.

avatar van Spock2011
Mijn favoriet van Darkthrone. De manier waarop dit album begint is gewoon onbeschrijflijk goed. Fantastisch duistere cover overigens. Bij de nummers hoor je heel goed hoe Darkthrone van hun Death Metal stijl naar de Black Metal stijl zijn gegaan.

avatar van GetReadyToGrind
Na de intro van Kathaarian Life Code barst de hel los waarna een bak keiharde snelle black metal op de luisteraar zijn oren wordt afgevuurd zeker een van de beste momenten op dit album daarna gaat het nummer over naar een mid-tempo, daarna komt In The Shadows Of The Horns die wel een erg goeie riff bevat Paragon Belail is toch wel het zwakste nummer van deze plaat ondanks dat het een goed nummer is, is de rest toch een stukje beter, de volgende twee zijn zeer mooie black metal nummers en dan komt het meesterwerk van het album The Pagan Winter echt alles is geweldig aan dit nummer, de riffs zijn de beste op het hele album ondanks dat die van In The Shadow Of The Horns ook zeer goed zijn.

Een waar meesterwerk.

Ik begrijp nooit waarom sommige vormen van metal als meer evil worden gezien omdat het matig tot slecht is geproduceerd. Ja, ik kan daar best wel doorheen luisteren en horen wat er achter zit, maar ik vind dat altijd zo'n zinloze barrière die moet overwonnen worden. Ach, het zal er wel bij gehoord hebben in deze periode, maar ik vind het maar een vervelende gimmick.

avatar van Edwynn
A Blaze In The Northern Sky valt toch wel mee qua stofzuigerproductie? Gewoon een prima productie voor een metalalbum met beperkt budget, vind ik.

kippenhok
Dit is is nu zelfs mijn favoriete darkthrone plaat, juist door de productie!

Transilvanian Hunger vind ik beter qua concept (ik zie dat als 1 nummer van een kleine 40 minutes, met af en toe een pauze van 6 seconden), maar dit is tock mijn favoriete Darkthrone experience.

Heerlijk, hoe je hier die 2 gitaren kunt horen, Fenriz' drum sound voordat hij bewust slecht ging drummen, en zelfs de bas die nog duidelijk aanwezig is!

avatar van Edwynn
In de Britse variant van Metal Hammer liet Fenriz destijds in een interview naar aanleiding van A Blaze In The Northern Sky al optekenen dat Darkthrone per album krakkemikkiger zou gaan klinken. Hij wist in 1991 al dat de twee opvolgende albums "Under A Funeral Moon" en "Transylvanian Hunger" gingen heten. "Transylvanian Hunger will be the worst" aldus de Dronken Drummer.
Het kon natuurlijk niet zo zijn dat er mensen naar Darkthrone gingen luisteren omdat die zulke goede en strakke riffs hebben. Darkthrone luister je om de onheilige krachten van Het Boze te ervaren en te geleiden. Dat laatste is een parafrase. Ik moet het exemplaar nog ergens in een doos hebben liggen. Erg grappig allemaal. Zeker in de wetenschap dat Darkthrone vanaf pak hem beet 2006 in een vrolijk dronkemansorkestje veranderde. Blijkbaar had Fenriz in 1991 de albums "The Cult Is Alive" en F.O.A.D. nog niet op de plank liggen.

avatar van Juul1998B
Een van de mooiste hoezen ooit gemaakt