Yanni - Heart of Midnight (1989)

1 stem

Griekenland
Score
Label: Silva Screen

1. Overture Carol's Theme (4:03)
  2. Welcome to Midnight (0:48)
  3. Carol Through the Rooms (3:15)
  4. "Oh, Daddy"/ Carol sees Fletcher / Rathead on Ice (2:35)
  5. Carol's Theme - Soft Interlude (1:03)
  6. The Rape (Parts I and II) (3:59)
  7. Aftermath (1:15)
  8. Carol Talks to Maria (1:18)
  9. Sharpe #2 Dies / Carol's Nightmare (2:10)
  10. Carol's Theme - Sadness of the Heart (1:31)
  11. The Library of Porn (3:31)
  12. The Cabinet Falls / Carol Out in the Street / Attic / Dinner and Downstairs in the Club (4:55)
  13. The S & M Room (4:36)
  14. End Sequence: The Final Confrontation / Carol's Theme - Sisters in Pain - Sonny's Death (5:55)
  15. Finale - Carol's Theme (2:30)
avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Heart of Midnight is Yanni's eerste filmscore en staat voor een groot gedeelte verwijderd van de muziek waar ik hem doorgaans van ken. Het is sowiezo de meest beklemmende muziek die ik van hem heb gehoord. Helaas komt de muziek ook over het algemeen erg fragmentarisch over, waardoor er eerder sprake zijn van geluidscollages dan van nummers met een kop en een staart. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, zoals het wat droevig klinkende "Carol's Theme", die diverse malen voorbij komt. Het is vooral in dit nummer waarin de traditionele Yanni-invloeden te herkennen vallen: een mooie, rustige piano-melodie, wat bombastische stukken ertussen door, wat vooral tot uiting komt in de openingstrack. Eigenlijk bestaat de rest van de muziek uit passages die eerder de beklemmende sfeer versterken in de film (het gaat hier om een psychologische thriller met wat horror-elementen) dan dat er relaxed en afzonderlijk naar te luisteren valt. Dat maakt dit album tegelijkertijd best bijzonder, aangezien dit eigenlijk het enige album is, waarop we de donkere kant van Yanni mogen beluisteren. Het staat bol van sferische en duistere passages met af en toe wat geluids-uitbarstingen, die ongetwijfeld de schrikmomenten in de film moeten bevestigen.
Al met al dus best een interessant album om als meerwaarde tussen de Yanni-collectie te hebben staan. Het is weer eens wat anders. Echter schiet dit album voor een groot gedeelte tekort, vanwege de structuurloze flarden wat aan muziek voorbij komt, wat het effect in de film vergroot, maar niet afzonderlijk beluisterend.
Typisch soundtrack-muziek dus: niet meer, niet minder.