tuktak schreef:
bij zulke projecten is het dan ook niet raar dat er liefhebbers en hekelaars zijn, en dat de meningen sterk uiteen kunnen lopen. daarnaast denk ik dat er geen juistheid in deze meningen (het woord zegt het natuurlijk ook al) zit.
naar mijn idee is het een muzikale variant op het abstract expressionisme waarbinnen mensen als bv mark rothko bekend in zijn geworden. het gekke is dat er in de schilderkunst veel minder moeilijk wordt gedaan over zulke artistieke uitingen.
Over de meningen heb je volkomen gelijk, absolute juistheid bestaat eigenlijk niet. Maar voordat we filosofisch worden en ons af gaan vragen of je eigen mening wel van jezelf is even reageren op je vergelijking met de schilderkunst.
Abstract expressionisme vind ik eigenlijk best leuk, en dat de schilderkunst sneller geaccepteerd wordt vind ik niet zo vreemd. Bij Rothko bijvoorbeeld zie je in een oogopslag dat er verschillende kleuren zijn gebruikt, dat er al dan niet duidelijk contrast is en ga zo maar door. Je hebt als het ware meteen een soort compleet beeld van het werk, misschien vind je het voor 10 seconden leuk, misschien voor een half uur. Als je het niet zo bijzonder vind ben je snel geneigt om te zeggen: Leuk idee, maar erg bijzonder vind ik het niet. Dan heb je even het kunstwerk bekeken en je bent klaar
En dan heb je dit stuk muziek van Jliat, 70 minuten monotoon (en enigzins hol) geluid wat een soort hypnotiserende werking heeft. Er is ontzettend weinig verandering, en het duurt ook nog eens meer dan een uur. dat kun je van een schildering niet zeggen. Als ik dit al met een schilder(ing) moet vergelijken dan vind ik Black Square van Malevich, waar je zeventig minuten lang naar moet kijken, wel een mooi voorbeeld, al heeft het schilderij naar mijn idee meer afwisseling dan dit muziekstuk.
Naar mijn idee mist dit werk, met zijn veels te lange naam die weldegelijk als aandachtstrekker kan fungeren (ik kwam op de naam af), spanning, diepgang en emotie. Ik denk dat ik een beter resultaat zou hebben als ik een uurtje regen op zou nemen. Dat klinkt wat voller.
Maar om weer terug te grijpen op wat tuktak net zei, dit is ook maar mijn mening, en ook deze zal weer niet helemaal juist zijn. Sorry voor de hele lap tekst overigens.