Behemoth - Satanica (1999)

Polen
Label: Metal Mind

1. Decade of Therion (3:19)
  2. Lam (4:13)
  3. Ceremony of Shiva (3:33)
  4. Of Sephirotic Transformation and Carnality (4:30)
  5. Sermon to the Hypcrities (5:04)
  6. Starspawn (3:32)
  7. The Alchemist's Dream (5:40)
  8. Chant for Eschaton 2000 (5:21)
BlueBerry
fantastisch album. hier zijn al kenmerken te horen van thelema.6. begin van het experimentele werk.

nou ja, experimenteel werk, meer de overgang van black metal naar death metal, waarvan dit de eerste duidelijke stap naar dat laatste is.

avatar van Devoo
Goede CD. Hier hoor je inderdaad de overgang naar Death Metal zeer goed. De muziek is al helemaal geëvolueerd, maar qua vocals blijft het nog Black. Toch wel een goede plaat, die een 3* krijgt. Later zouden ze betere werkjes afleveren.

avatar van Devoo
Het blijft een strak gespeeld album, maar productioneel valt het ietwat tegen als je de latere albums van de band gewoon bent.

avatar van vork666
Productioneel vind ik dit misschien wel het sterkste album van Behemoth (op Grom na, denk ik), wát een lekkere sound. Eigenlijk is het gewoon een grote wolk baskabaal, maar dat staat de muziek heel erg goed, net zoals de keldersound van Sventevith en de schreeuwerige spierballenproductie van Grom ook perfect bij de muziek pasten, hoe lofi de boel ook was.
Het laatste nummer blijft een schier ongeëvenaard stukje adrenaline, verder zijn vooral Ceremony of Shiva (ooit het allereerste deathmetalnummer van de kleine vork666) en The Alchemist's Dream aan te raden, de eerste vanwege dat typische half-rituele-half-exotische Behemoth-sfeertje dat hier in een oosterse variant misschien wel zijn definitieve uitwerking bereikt, de tweede omdat het gewoon een verdomd lekker nummer is met een fantastisch einde. Ook Decade of Therion is een topnummer dat vergelijkbaar is met Ceremony of Shiva in de vierennegentigste versnelling, maar dan weer zonder de oosterse toestanden.
De latere werkjes van Behemoth konden mij over het algemeen minder boeien (Zos Kïa Cvltvs en Evangelion uitgezonderd), hier laten de Poolse mannen nog horen zeer intrigerende muziek te kunnen maken. Goede, eigenzinnige schijf, 4.0*

avatar van Kondoro0614
Ik ben er zo'n drie maanden uit geweest en heb zo'n drie maand mijn marathons niet door gezet. Ik had in die maanden echt even geen zin om door te gaan, ligt niet aan de bands maar meer aan mijzelf omdat ik wat motivatie kwijt was. Ben namelijk druk bezig op het werk, en met sport. Ik heb de afgelopen dagen gestrekt op de bank gelegen met veertig graden koorts waar ik nu gelukkig wat van opknap, dus ik pak gelijk de muziek weer op en ga verder met de marathons. We pakken de draad weer op, ik heb ooit alleen gestemd op dit album omdat ik hem al eens beluisterd had maar geen bericht op getikt.

De overgang is duidelijk sterker te merken. Van het zware Black Metal richt de band zich nu ook wat meer op Death Metal en vormt dus zo een leuk blackened death metal sound. Het klinkt allemaal nog wat schel, en ook ik ben niet deze productie goed gewend van deze band omdat ik voornamelijk de latere albums opzet. 'Satanica' heb ik dan ook niet héél veel geluisterd om eerlijk te zijn maar, slecht werd het nergens. Ik vond zelf vooral nummers als 'Ceremony of Shiva' erg vet klinken. En dan hoor je toch wel aan het eind dat de heren de goeie weg op gaan en laten horen wat ze goed kunnen: satanisch overkomen

Voorlopige tussenstand:
01. Grom
02. Satanica
03. Pandemonic Incantations
04. Sventevith (Storming Near the Baltic)