Dit is een andere kijk op de muziek van Jan Hammer. Tenminste, als je alleen maar bekend bent met zijn commerciële jaren '80-werk voor o.a. de hitserie Miami Vice.
Toch moet ik bekennen dat ik een zwak heb voor het latere (gladdere) werk van de man, alhoewel zijn werk uit de jaren '70 ook zeker een belangrijke invloed gehad heeft op zijn latere sound.
Aangezien ik benieuwd was naar zijn vroegere werk, bood deze compilatie uitkomst. Ik moest er in het begin nogal aan wennen en niet alles kan me even goed bekoren, echter staan er zeker goede nummers op.
Vooral "The Seventh Day" is pure klasse. Qua sound en opbouw is het sowiezo redelijk origineel te noemen. Ook het eigenzinnige "Oh Yeah" en aparte "No Fear" (vermeld als bonustracks) zijn een vermelding waard.
Al met al is het gewoon een heel verdienstelijke compilatie.
Later wist ik zijn invloedrijke werk The First Seven Days op CD te bemachtigen, maar naast dat album, is deze compilatie het enige wat ik van het oudere werk van Jan Hammer ken.
The Early Years bevat opvallend goede muziek wat weliswaar niet volledig m'n ding is, maar de waarde ervan kan ik absoluut inzien. Echter: geef mij stiekem toch maar "Crocket's Theme"

!