Jan Hammer - The Early Years (1986)

Electronic

8. Animals, The
  9. I Remember Me
  10. No Fear *
avatar van vigil
Zeer fijne cd van Jan Hammer. De muziek heeft niks te maken met zijn bekende jaren 80 werk.

avatar van PEN15
Wat een heerlijk werk van Jan Hammer!! Je herkent hem bijna niet en ik kan hem niet aanraden. Maar ooooh wat was ik gevangen door zijn Plants and Trees. Ik heb jarenlang dat nummer plans and trees genoemd en snapte dus niet waar de titel op sloeg. Het is door de jaren heen nog altijd een van mijn favoriete nummers en volgens een vriend van mij een ideaal piano transcriptie om zelf piano te leren spelen. Ik kon me ook helemaal vinden in Bamboo Forest. Ik weet nog dat deze plaat in de jaren 80 werd uitgebracht, maar dat het werk van hem was uit de jaren 70 wist ik totaal niet.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Dit is een andere kijk op de muziek van Jan Hammer. Tenminste, als je alleen maar bekend bent met zijn commerciële jaren '80-werk voor o.a. de hitserie Miami Vice.
Toch moet ik bekennen dat ik een zwak heb voor het latere (gladdere) werk van de man, alhoewel zijn werk uit de jaren '70 ook zeker een belangrijke invloed gehad heeft op zijn latere sound.
Aangezien ik benieuwd was naar zijn vroegere werk, bood deze compilatie uitkomst. Ik moest er in het begin nogal aan wennen en niet alles kan me even goed bekoren, echter staan er zeker goede nummers op.
Vooral "The Seventh Day" is pure klasse. Qua sound en opbouw is het sowiezo redelijk origineel te noemen. Ook het eigenzinnige "Oh Yeah" en aparte "No Fear" (vermeld als bonustracks) zijn een vermelding waard.
Al met al is het gewoon een heel verdienstelijke compilatie.
Later wist ik zijn invloedrijke werk The First Seven Days op CD te bemachtigen, maar naast dat album, is deze compilatie het enige wat ik van het oudere werk van Jan Hammer ken.
The Early Years bevat opvallend goede muziek wat weliswaar niet volledig m'n ding is, maar de waarde ervan kan ik absoluut inzien. Echter: geef mij stiekem toch maar "Crocket's Theme" !

avatar van matthijs
Interessant om eens te horen, niet meer dan dat.

avatar van pescodicha
Vanaf Miami Vice is mijn interesse voor Jan Hammer gestopt, alles wat hij daarvoor uitbracht vond ik wel ok met een speciale voorkeur tot en met Melodies, de "lives" in Dallas en New York ( niet op CD uitgebracht ) zijn zeker ook de moeite waard!

Black Sheep vind ik ook top @ perscodicha. Met een fantastisch openingsnummer van Jimi Hendriks

avatar van pescodicha
Heb de platen tot en met "Hammer" (o.a. met bassist Colin Hodgkinson) ook nog ok, lekker strak gespeeld zoals in Pretty Woman (heel goeie cover) , One Day, ...
Maar vanaf zijn Miami Vice periode heb ik mij beperkt tot de eerste lp, daarna was het over...