Bronski Beat - Truthdare Doubledare (1986)

Label: London

1. Hit That Perfect Beat (3:38)
  2. Truthdare Doubledare (4:43)
  3. C'Mon! C'Mon! (3:50)
  4. Punishment for Love (4:14)
  5. We Know How It Feels (4:13)
  6. This Heart (4:19)
  7. Do It (3:50)
  8. Dr. John (4:41)
  9. In My Dreams (4:17)
  10. What Are You Doing About It * (6:15)
  11. C'Mon! C'Mon! [12" Version] * (6:15)
  12. Hit That Perfect Beat [12" Version] * (6:21)
  13. I Gave You Everything * (4:00)
Toen Jimmy Sommerville de band verliet om zich te storten op The Communards was Hit That perfect Beat het eerste wapenfeit met de nieuwe zanger John Foster. Ik vond het een geweldig nummer en kocht de single.
Toch stelde het hele album me teleur: het was iets te vrolijk en iets te cheesy allemaal of misschien was het toch het gemis van de kenmerkende hoge zang van Sommerville. In elk geval scoorden ze met genoemde single nog een behoorlijk grote hit maar verflauwde de aandacht daarna al snel en wist Sommerville wel de schijnwerpers op zich gericht te houden.

Pieter Paal
Ik vond die single heel sterk en John Foster toch wel een redelijke vervanger. Zijn stemgeluid is natuurlijk niet te vergelijken met dat van Jimmy Sommerville. Ik vind dit album toch wat tegenvallen.
'Hit that perfect beat' trok mijn aandacht, maar de rest van het album doet dat niet.

Na het vertrek van Jimmy Sommerville gingen de overige leden van dit trio verder met 'nieuwe' zanger John Foster.
Hoewel Foster niet de falset-stem van Sommerville heeft, werd de single Hit That Perfect Beat door het publiek goed ontvangen en bijna overal een hit.
Op dit tweede album probeert men toch het geluid van het eerste album aan te houden, maar veel nummers klinken meer zoals The Human League begin jaren 80 klonk.
De single deed het goed, maar het album haalde hier de LP/CD-lijsten niet eens.
Jimmy Sommerville ging met Richard Coles verder als The Communards. De naam is de Franse term voor een groep radicale socialisten die zich in 1871 in Parijs bundelden onder de naam Les Communards, dus De Communeleden. Ze brachten een album uit dat meer als een logisch vervolg op het eerste album van Bronski Beat klinkt. De plaat bevat een cover van Don't Leave Me This Way (een duet met Sarah Jane Morris), waarmee ze meteen overal een nummer-1 hit scoren. Verder bestaat de plaat uit eigen composities. Ze scoren ook nog redelijk met de volgende singles So Cold The Night en You Are My World.
In 1987 verschijnt ook nog het tweede album Red, dat het veel slechter doet, maar weer een grote cover-hit bevat in de vorm van Never Can Say Goodbye.

Het laatste dat van John Foster en Bronski Beat in de jaren 90 wordt vernomen is een compilatie-CD met remakes van o.a. Hit That Perfect Beat en Smalltown Boy '94.
Begin 1991 verschijnt ook de remix van Smalltown Boy van Jimmy Sommerville & Bronski Beat op single, maar die flopt.

Na 2 reguliere albums van The Communards ging Sommerville solo en scoorde weer een solo-hit met een reggae-cover van het Bee Gees-hit To Love Somebody.
Er verscheen tegelijkertijd een best of van Jimmy Sommerville die ook hier als een tierelier verkocht. Op die compilatie staan ook nummers van Bronski Beat en The Communards.
Het laatste dat ik van Sommerville vernomen heb, is dat hij nog regelmatig overal optrad met al zijn oude hits.

avatar van EttaJamesBrown
In 1986/1987 voor vijf gulden gekocht en als gelegenheidscadeautje weggegeven. Tot diep in de nacht gedraaid en het ouderlijk bier daarbij opgedronken. Dat waren nog eens verjaardagsfeestjes.

Prima plaatje bij die herinneringen.