Za Siódmą Górą - Muzyka Jakiej Świat Nie Widzi (1996)

Alternatieve titel: Music the World Does Not See

geen stemmen

Polen
Electronic
Label: OBUH

1. Power (8:42)
  2. Bruno Inicjowany / Bruno Initiated (9:28)
  3. Smok Do Pacyfika W Tym Świecie Okrutnym / Smok to Pacyfik in This Cruel World (7:37)
  4. Drip-Drop (5:04)
  5. Over the Seventh Mountain (9:07)
  6. Resurrecturis (11:23)
lambf
Bij dit ambient album heb ik een beetje een tweeslachtig gevoel. Zo is een nummer als Power wel erg kitscherig met die hoge piep op de voorgrond, maar zoals je kunt horen zit daarachter een veel mooiere melodie verstopt. Vrolijk is het niet, maar dat was wel te verwachten met zo'n hoes. Bruno Inicjowany is wat dat betreft een beter nummer. Hier is de ambient wat "puurder", maar gelukkig gebeurt er op de achtergrond genoeg om het interessant te maken. Vooral als het wat onstuimiger wordt is het wel aangenaam. Naar het einde toe word het nummer wel ietswat saai. Helaas trapt Za Siódmą Górą zichzelf op haar teentjes met Smok Do Pacyfika W Tym Świecie Okrutnym, welke weer op en top kitsch is. Die melodie, ai ai ai, die is waarschijnlijk uit een sprookje gejat. Dat gekreun op de achtergrond klinkt ook niet echt overtuigend, het lijkt mijn slaapwandelende opa die naar zijn kunstgebit aan het zoeken is wel. Gelukkig is het volgende nummer beter. Een man die een tekst zit te fluisteren ondersteund door een lichte gitaaraanslag, waar geleidelijk meer instrumenten bij komen, zoals een viool en een sax (of tuba). Ik moet eens goed voor de teksten gaan zitten, want ik denk dat ik nu maar de helft van het nummer meekrijg. En dan een van de beste ambient nummers welke ik ooit heb mogen beluisteren. Het begint rustig, maar al snel mond het uit tot een kakofonische herrie van huiskamer en keuken geluiden, maar niet meer dan een paar seconde of 5. Wat we dan krijgen is een loodzwaar nummer met een heerlijke baslijn. Op de achtergrond horen we mensen die in de keuken bezig zijn en heel erg in de verte een soort ruisende babyfoon. Maar wat een verassing als de saxofoon dan opeens in de aanslag staat! Erg goed gevonden en het versterkt de morbide sfeer zeker. Het laatste nummer is dan weer op en top kitsch, maar hier vind ik dat helemaal niet erg. Snerpende vioolpartijen die zich staande houden tegen de woelige elektronica. Een beetje "opera" gevoel. Mooie afsluiter