Nadat Newsted met veel bombarie bij Metallica vertrok - volgens eigen zeggen omdat Hetfield hem geen hobbyproject gunde - werd Echobrain opgericht.
Met metal heeft dit project geen doen, het is alternatieve rock, nergens onderscheidend en het gaat op in de massa.
Vreemd genoeg hoor ik hier en daar nog wel enige gelijkenissen met Load, de schijf waarbij Metallica de grenzen verkende van alternatieve rock.
Ook op dit schijfje enkele akoestische stukken, een paar blaasinstrumenten en enkele (lichte) elementen uit het folkgenre.
Het songmateriaal is alleen dodelijk saai, een zanger die niet opvalt, riffjes die ik al veel vaker heb gehoord en weinig tot geen songs die uitgroeien tot krakers.
Ik snap de beweegredenen van Newsted om uit Metallica te stappen, zeker in die tijd was Hetfield van god los en bleek Ulrich een complete controlfreak te zijn, echter heeft de beste man (on)bewust zijn eigen glazen in gegooid inzake commercieel succes.
Jason zou later weer het metalen pad opgaan, maar meer dan een voetnoot is dat oeuvre niet gebleken.