The Mission - Grains of Sand (1990)

Label: Mercury

1. Hands Across the Ocean (3:49)
  2. The Grip of Disease (4:12)
  3. Divided We Fall (3:40)
  4. Mercenary (2:50)
  5. Mr. Pleasant (2:50)
  6. Kingdom Come (Forever and Again) (4:57)
  7. Heaven Sends You (4:54)
  8. Sweet Smile of a Mystery (3:55)
  9. Tower of Strength [The Casbah Mix] (4:30)
  10. Butterfly on a Wheel [Troubadour Mix] (4:29)
  11. Love (1:51)
  12. Bird of Passage (6:28)
avatar van Saldek
Hands across the ocean opent dit pareltje, en je zou het bijna de rode draad door het verhaal van het album kunnen noemen: de muziek zet voet op een aantal continenten van reeds gevestigde aard in het hart van de Mission. Met 'Hands across...' word je ingeleid met een gangbaar binnenkomertje, gewoon een lekkere (maar typische) Missionsong die al snel geleiden naar meer rotsachtige gronden met 'Grip of disease' & 'Divided we fall'. Maar geen nood, dit is nog de vlakte die met 'Mercenary' & 'Mr. pleasant' schijnbaar nog een lach tevoorschijn probeert te toveren. Schijnbaar, want de opvolger 'Kingdom come' zoekt toch weer een weg naar de diepere gangen van het hart om je bruut te confronteren met het zware 'Heaven sends you'. En alsof het allemaal nog niet mooi en diep genoeg is gaan ze er nog eens overheen met 'Sweet smile......' om op genadeloze wijze een donkere zijd van schoonheid te tonen. Maar dan.......verlichting. Drie opeenvolgende akoustische songs dragen zorg voor wat lekkere ongecompliceerde eenvoud en geleidt je naar de absolute schoonheid van de vredige afsluiter die 'Bird in passage' heet. 't geeft een goed gevoel dat het allemaal zeker de moeite waard is. Waardevol album, 4.5 *

Aardig tussendoortje. Veel Out-takes van Carved In Sand.

avatar van Tribal Gathering
De bonustracks zijn live-covers die ze speelden als voorprogramma voor the Wonderstuff onder de naam The Metal Gurus. Ze zijn wel grappig en belichten een hele andere kant van deze toch wel serieuze band.

avatar van notsub
Als ik geweten had dat dit geen volwaardig album was, had ik de CD niet gekocht. Nu ligt de CD al jaren te verstoffen. Ik mag de albums Carved in Sand en God's Own Medicine graag horen, maar dit klinkt toch teveel als gerecycled spul. Ik ga eerst Children maar eens opsporen, daar heb ik meer vertrouwen in.

avatar van rushanne
Wat zijn m.n. Heaven Sends You en afsluiter Bird Of Passage toch geweldige nummers. Helaas is de hele cd niet zo goed, maar het luistert wel allemaal lekker weg.

avatar van brajoapau
Tribal Gathering schreef:

Klopt, maar dit album is niet apart heruitgebracht, maar wel in een 2 CD versie met Carved in Sand, en die bonustracks horen daar vermeld te staan.

avatar van Rainmachine
Ik zit de commentaren te lezen over teleurstellingen etc. Dit was NIET een volwaardig Mission album maar een verzameling van outtakes en leftovers van de Carved In Sand sessies. De band vond het te goed om te laten liggen en niet goed genoeg (fragmentarisch) voor een heel album. Er zat destijds ook een sticker met deze melding op de LP en het was ook een mid-price album. Dat terzijde staan hier bizar fraaie nummers op, de band zat hier wel op een ultiem hoog niveau, en ook een paar mindere (humoristische) nummers (Mr. Pleasant). Vooral de piano gedragen ballads zoals Bird of Passage zijn van een verbluffende schoonheid. Ik moet zeggen dat dit album de tand des tijds goed doorstaan heeft, je zou bijna weer even terug willen naar die tijd. Doet mij ook meteen weer denken aan de Disintegration tour van The Cure met The Mission in het voorprogramma in Heerenveen. Wat een feest was dat!

Eens met Rainmachine. Als je dit uitbrengt als een verzameling leftovers en outtakes zit je als band op een hoog niveau. En dat zat the Mission hier (nog). Gewoon een aantal sterke tracks, ze waren meesters in het oprekken van songstructuren en doen me daarbij wat denken daarin aan Simple Minds in deze periode, niet qua sound uiteraard. 3,5 ster, prima muziek.

1 kanttekening, Tower of strength en/of Butterfly on a wheel staan zo ongeveer op elke release van the Mission. Had een onsje minder gekund heren!