Top 40 Hitdossier: 1991-1992 (2001)

Label: Warner Bros.

1. Dr. Alban - It's My Life (4:00)
  2. Snap! - Rhythm Is a Dancer (3:42)
  3. Scorpions - Wind of Change (5:11)
  4. Army of Lovers - Crucified (3:31)
  5. Rozalla - Everybody's Free (To Feel Good) (3:31)
  6. Right Said Fred - Don't Talk Just Kiss (3:12)

met Jocelyn Brown

7. Prince & The New Power Generation - Cream (4:12)
  8. Beckie Bell - Steppin' Out Tonight (4:17)
  9. Robby Valentine - Over and over Again (4:17)
  10. Cece Peniston - Finally (3:43)
  11. Bad English - Time Stood Still (5:22)
  12. R.E.M. - Shiny Happy People (3:44)
  13. Jesus Loves You - Generation of Love (3:57)
  14. The Scene - Blauw (4:06)
  15. Julee Cruise - Falling (4:13)
  16. Chic - Chic Mystique (4:05)
  17. Shakespears Sister - Stay (3:46)
  18. Bette Midler - From a Distance (4:38)
  19. Inner Circle - Sweat (A la la la la Long) (3:46)
  20. Mr. Big - To Be with You (3:26)
  21. Extreme - More Than Words (5:34)
  22. Charles & Eddie - Would I Lie to You? (3:37)
  23. Ten Sharp - You (4:27)
  24. Felix - Don't You Want Me (3:12)
  25. Ugly Kid Joe - Everything About You (4:05)
  26. Cher - The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss) (2:48)
  27. Incognito - Don't You Worry 'Bout a Thing (4:06)
  28. The Farm - All Together Now (3:57)
  29. Tasmin Archer - Sleeping Satellite (4:38)
  30. Jimmy Nail - Ain't No Doubt (4:06)
  31. Ziggy Marley - Kozmik (3:54)
  32. En Vogue - My Lovin' (4:11)
  33. Bee Gees - Secret Love (3:35)
  34. R.E.M. - Drive (4:25)
  35. Sade - No Ordinary Love (7:19)
avatar van LucM
In 1991-1992 kwam er - gelukkig - meer (Amerikaanse) gitaarrock in de hitparade, maar daar is op deze verzamelaar weinig van te zien, buiten de twee (overigens allebei uitstekende) nummers van R.E.M.
Leuke dancenummers zijn er van Prince (samen met Michael Jackson voor mij de absolute koning van de dancemuziek) en Snap!.
Daarnaast vind ik de nummers van Extreme, Julie Cruise en Tasmin Archer uitstekend, de reggaehit van Inner Circle is een op en top zomers nummertje. Ook oudgedienden als Cher en Bee Gees konden nog steeds scoren.

Ik heb hier toch compleet andere favorieten:

Dr. Alban, Snap! en met name Felix zijn toch gigantische eurohouseklassiekers.

Verder zijn idd. Tasmin Archer en bv. ook Shakespear's Sister (wat een geweldige groep was dat!) ook een favoriet hier.

avatar van LucM
"Stay" van Shakespears Sister vind ik ook erg goed. Nadien niets meer van hen gehoord, net als Julie Cruise en Tasmin Archer.
"It's My Life" van Dr. Alban is voor mij ook OK, het heeft tenminste een aanstekelijk ritme en melodietje net als de hit van Snap!.

Alleszins acceptabele popmuziek, maar een beetje grunge had m.i. ook wel gemogen. Het doet me iets te braaf aan voor dat tijdperk.

Grunge haalde ondanks zijn populariteit de top 40 ook niet echt, toch?!
Voor mijn gevoel waren het twee aparte werelden in die tijd.

avatar van LucM
"Smells Like Teen Spirit" van Nirvana was toch een gigantische hit en daarna scoorden ze nog meer hits (Come as you are). "Alive" van Pearl Jam bereikte eveneens de hitparade (#13) .
Zelfs Metallica en Guns 'n Roses hadden een aantal hits in 1991-1992.

Ja, maar dan heb je ze gelijk ook gehad volgens mij.....

avatar van papsie
Niet meteen mijn favoriete hitperiode maar toch wel een uitstekend " Shiny happy people " van R.E.M. en natuurlijk ook de zeer goede versie van " THe shoop shoop song " van Cher

avatar van LucM
Vreemd dat Shiny Happy People en niet Losing My Religion van R.E.M. is opgenomen.
Maar uiteindelijk is dat een goede compilatie met betrekkelijk weinig nummers die ik geneigd ben te skippen (tracks 5, 8, 9 en 10 vind ik de minste).

Opvallend inderdaad, was een grote hit dan Shiny Happy People en Drive. Maar ook wel leuk dat ze niet door de doodgedraaide klassieker kiezen. Vind Drive zelf veel en veel mooier.

Lost Highway
De meeste van deze songs zijn reeds in de vergeetput beland, behalve dan dat vreselijke Snap! Dat nummer stond zowaar op nummer 1 in de Belgische 'top 999 van de jaren '90'.
Nineties zijn voor mij qua (mainstream) muziek het absolute dieptepunt uit 50 jaar popmuziek.

Staan toch wel geweldige nummers op. Shakespeares Sister is echt fantastisch.

Maar goed, dit zijn voor mij de jaren dat ik als basisscholier/brugklasser de top 40 nauwgezet volgde, dus ik heb met bijna elke song wel iets.

Deze nummers vind ik wel echt vervelend:

-Bad English - Time Stood Still (5:22)

Dramatische 80s-achtige rockballad. Hun andere single (Straight to Your Heart) vond ik een stuk beter te verteren.

-Extreme - More Than Words (5:34)

Ingetogen liefdesliedje. Vooral vrij saai.

-Ten Sharp - You (4:27)

De Roel van Velzen-sound, maar dan 16 jaar eerder. Dit nummer staat vermoedelijk in mijn virtuele top 10 ergerlijke platen van de jaren '90.

-Bee Gees - Secret Love (3:35)

Sowieso niet echt fan van, maar dit nummer vind ik al helemaal niet veel aan.

avatar van LucM
Rhythm Is a Dancer kan ik wel appreciëren, weliswaar geen topnummer maar één van de betere in het dance-genre destijds.
More Than Words vind ik wel mooi vanwege de (samen)zang, voor Extreme een uitstapje want het is een hardrockband. Voor the Bee Gees heb ik altijd een zwak gehad vanwege hun vocalen al vind ik Secret Love niet één van hun beste nummers. Stay van Shakespeares Sister is ook één van mijn favoriete nummers hierop.
De nineties zijn (net als Lost Highway) qua mainstream ook niet bepaald mijn favoriete decennium, maar de jaren '00 vind ik op dat vlak nog minder.

avatar van Madjack71
Mijn broers hielden vroeger altijd thuis een eigen Top 40 bij, gebaseerd op de echte Top 40. Dus deze 'legendarische' hitlijst, is altijd een onderdeel geweest van mijn 'muzikale opvoeding'. Toen er een box uitkwam, leek het mij wel leuk om die in huis te halen. Zeker omdat ikzelf ook de Top 40 bij heb gehouden tot aan 1995. Toen begon er muzikaal voor mij toch wel echt de klad erin te komen, eigenlijk al vanaf begin jaren negentig. Wat dat betreft zijn de jaren negentig de magere jaren uit de geschiedenis van de popmuziek....wat hits betreft dan heh.

Op dit deel uit het dossier begint de roest al vormen te nemen. Veel liedjes die destijds wel even leuk waren, maar nu totaal overbodig zijn geworden en in de vergetelheid zijn geraakt;
Beckie Bell/Robby Vaseline/Felix o.a. Edoch, ook best een aantal liedjes die nu ook nog de moeite waard zijn; Bad English/Julee Cruise/Shakespears Sister en Tasmin Archer. Army of Lovers was een koddig 3tal, die hun 15minutes of fame hebben gehad. Daarnaast tuurlijk weer een aantal gladde nummers; Mr. Big/Extreme/Ten Sharp/Bette Midler.

Het kan er nog mee door...vanaf hier ging het alleen maar bergafwaarts.

avatar van PEN15
1991 is in mijn herinnering het beste Top 40 jaar. Ik luisterde Top 40 vanaf 1987 en juist 1991 had de ideale hoeveelheid van allerlei stijlen + nederlandstalig en zelfs de liedjes die onderaan bleven bungelen vond ik ergens nog best luisterbaar. Het is inderdaad zo dat daarna snel het verval volgde, en 1992 was ten opzichte van 1991 al drastisch minder leuk en daarna ging het nog harder. Wat ik desalniettemin een beetje hoopte dat deze jaren een tijdelijke dip waren.... MAAR DAN KENDE JE 1999 NOG NIET!

Elke vrijdag zat ik paraat met krantje en bandje, het was altijd spannend om de stipnoteringen te volgen, wie de nieuwste hoge binnenkomer was en wie de alarmschijf kreeg. Ook al had ik sommige liedjes al eerder gehoord het bleef gewoon rete-leuk om het te blijven volgen en op winterse dagen een extra apart gevoel als de laatste vijf nummers in het klassement bereikt werden en het zachtjesaan donker begon te worden. Na 1993 ben ik er ook mee genokt. Op een gegeven moment waren er maar twee of drie liedjes die ik wilde horen, een lange Top 40-middag was dat het niet meer waard.

Maar het waren ook de videoclips die in 1991 flink opvielen. Persoonlijk vind ik de meeste videoclips geen moer aan om te kijken, dus dan sprongen clips van Justified & Ancient, the Addams Groove en natuurlijk altijd weer die clips van Michael Jackson er tussenuit. Bij the Addams Groove zag je dat Mc Hammer met zijn hoofd in een Guillotine lag. Later werd dat geschrapt omdat het te eng was voor kinderen, maar toen dacht ik heh, en thriller was zeker geen enkel probleem, daar raakte ik als kind helemaal overstuur van.

Aldus over deze inhoud valt weinig te zeggen met een helft hits van 1992. En het zijn ook geen hits die allemaal 1 waren. Ik heb het succes van Gypsy Woman altijd een beetje vreemd gevonden. Die was bij ons drie weken 1 en hield More Than Words lang van de eerste plek. Het is alsof dat een beetje gepusht werd als vakantienummer, want de smaken in het buitenland lagen anders. Ik nam Top 40 vrij serieus en dacht dat verkopen de posities verklaarden in het klassement, maar het kon best wel eens andersom zijn.