Samamidon - But This Chicken Proved Falsehearted (2007)

Folk
Label: Plug Research

1. Falsehearted Chicken (5:03)
  2. True Born Sons of Levi (3:58)
  3. Interlude (0:48)
  4. Head over Heels (3:09)
  5. 1842 (4:59)
  6. Interlude (0:32)
  7. Another Man Done Gone (2:33)
  8. Louis Collins (4:45)
  9. Interlude (0:47)
  10. Roll on John (2:52)
  11. Rocky Island (2:46)
  12. Tribulation (5:56)
  13. Oh Where (3:01)
Toen ik het tweede album van Samamidon (ja hij schrijft z'n naam aan elkaar) voor het eerst hoorde wist ik nog niet dat er een connectie was met het door mij indertijd op deze site geplaatste Doveman. Een project dat snel werd opgepikt door users op musicmeter en waar Hill uiteindelijk een redelijk grote promotor van werd.
Inmiddels ben ik ook bekend met het debuut van Amidon waarop een cover te vinden is van het Tears for Fears nummer Head over Heels wat misschien de bekendste is, want ook de rest bestaat uit covers maar dan vooral van oude vergeten songs.
Het is een sober album met trieste inslag en daar moet je voor in de stemming zijn.

Dwangbuis
Heb Samamidons muziek leren kennen via de podcast Mr. Toad. Daar speelde hij wat nummers live en vertelde (met heel erg veel humor) over zijn liefde voor folk en hoe z'n ouders die hem hebben bijgebracht. Speelt vooral covers, net zoals op dit album, inderdaad - hier zit Thomas Bartlett er nog bij, van bv. Antony and the Johnsons en dus ook Doveman.
Beetje terneergeslagen sfeer (luister maar naar hoe hij Head Over Heels met een gebroken stem zingt), maar dat maakt het geeszins slecht. Echt sterke sfeer. Op het eerste gehoor simpele liedjes, eigenlijk sobere herwerkte versies van oude Noord-Amerikaanse folksongs die niemand kent. Héél aangename eerste kennismaking.

avatar van De Daniël
Het intronummer en 1842 vind ik alvast fantastisch. Nu de rest op mij laten inzinken.