The Cult - Pure Cult (1993)

Alternatieve titels: For Rockers, Ravers, Lovers and Sinners | The Best Of

Label: Beggars banquet

1. She Sells Sanctuary (4:13)
  2. Fire Woman (5:12)
  3. Lil' Devil (2:45)
  4. Spiritwalker (3:50)
  5. The Witch (4:18)
  6. Revolution (4:16)
  7. Wild Hearted Son (4:26)
  8. Love Removal Machine (4:17)
  9. Rain (3:56)
  10. Edie (Ciao Baby) (4:01)
  11. Heart of Soul (4:34)
  12. Love (5:26)
  13. Wild Flower (3:35)
  14. Go West (3:57)
  15. Resurrection Joe (4:15)
  16. Sun King (6:08)
  17. Sweet Soul Sister (3:31)
  18. Earth Mofo (4:41)
  19. Nirvana [Live] (4:36)
  20. Lil' Devil [Live] (2:59)
  21. Spiritwalker [Live] (3:53)
  22. Horse Nation [Live] (3:52)
  23. Zap City [Live] (5:09)
  24. Brother Wolf Sister Moon [Live] (6:41)
  25. Revolution [Live] (6:16)
  26. Love [Live] (5:58)
  27. Rain [Live] (5:21)
Pinkpop 1994: met een hele groep vrienden in een gehuurd busje naar Landgraaf.
Deze jongen mocht zorgen voor de muziek in de auto. Dat werden dus verzamel-tapejes.
Bij het intro van She sells santuary viel iedereen stil in de bus.................totdat het nummer echt "begon te knallen".
Het leek wel een Beavis en Butthead clip. De hele inhoud van het busje begon te headbangen, echt iedereen, en ook tegelijk.
Je kunt je de blikken van de voorbijrijdende automoblisten vast wel voorstellen

avatar van c-moon
Ideale verzamelaar die een goed beeld geeft van hoe goed deze band was in hun beste momenten!

Fantastische rock-nummers.
Vooral She sells sanctuary, Lil'devil, Revolution, en Love removal machine zijn geweldig, om de rest nog maar niet te vergeten.

Aardige verzamelaar...tot nummer 12 daarna kan ie van mij wel uit

Mooie verzamelaar van een superband. De hele cariere wordt perfect weerspiegeld in deze cd.

avatar van Genesis
Ouwe schreef:
Aardige verzamelaar...tot nummer 12 daarna kan ie van mij wel uit

Neeee, niet doen dan mis je toch een paar geweldige nummers als Wild Flower, Resurrection Joe en vooral Sweet Soul Sister.

Anyway, mooie verzamelaar. Zitten echt een paar zeer sterke nummers bij, o.a. She Sells Sactuary (iets te vaak gehoord intussen), Fire Woman, Spiritwalker, Love Removal Machine, Rain, heart and soul en het eerdergenoemde Sweet Soul Sister. Het laatste nummer staat trouwens bij mijn CD dr niet op. 4*

Deze verzamelaar gekocht nadat ik ze live in Ahoy' had horen spelen. Ik stond toen als ordebewaking voor het podium. De zaal was halverwege afgesloten met grote doeken, omdat maar de helft van de kaarten verkocht was. En toen ging het loos! Spetterend optreden, goed geluid. En dan is het even niet erg om te moeten werken
Leuke extra aan deze verzamelaar is dat er (bij mijn versie in elk geval) ook nog een live-cd zit.

Emu
Pinkpop 1992, ik was er.
De beste Pinkpop ooit (mijns inziens).
Eddie Vedder die het publiek induikt en the Cult die om twaalf uur weigert het podium te verlaten.

Ik heb Pure Cult vrij snel na het verschijnen aangeschaft en ik heb hem gelukkig ook met de Live CD erbij. Volgens mij zijn de latere versies als enkele CD verschenen maar ik kan me vergissen.

avatar van ShakmUWontBreakm
En Jan Smeets maar roepen "Pinkpop is op maandag, NIET op dinsdag"

Heerlijk wegluisterend rockcdtje met her en der knappe, AC/DC-achtige riffs. Een hele plaat lang boeien kunnen ze mij niet echt (al komen Electric en Sonic Temple zeker dicht in de buurt) dus is dit een ideale optie. Dat 'nieuwe' vage experimentje The Witch vind ik een joekel van een skipmoment, maar dat is slechts een smetje op een verder heel aangename cd.

avatar van Guinness1980
Leuke verzamelaar, hoef er ook niet meer van te hebben.

aERodynamIC schreef:
Pinkpop 1994: met een hele groep vrienden in een gehuurd busje naar Landgraaf.

En op 14 Augustus dit jaar op Pinkpop Classic te bewonderen!!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Vooral de nummers van het topalbum Love vind ik grandioos: het titelnummer, She Sells Sanctuary, Rain & Revolution.
Mooie verzameaar.

Guinness1980 schreef:
Leuke verzamelaar, hoef er ook niet meer van te hebben.

En op 14 Augustus dit jaar op Pinkpop Classic te bewonderen!!

Ik kan niets vinden dat ze op Pink Pop Classic staan dit jaar.
Erg jammer want zou graag heen gaan.
Wel komen ze in Den Haag in augustus.

avatar van Guinness1980
conspiracy schreef:

Ik kan niets vinden dat ze op Pink Pop Classic staan dit jaar.
Erg jammer want zou graag heen gaan.

Nieuws op Festivalinfo : The Cult en Fun Lovin' Criminals op Pinkpop Classic
en
Pinkpop Central: The Cult, Fun Lovin' Criminals en Janse Bagge Bend eerste namen Pinkpop Classic - pinkpopcentral.blogspot.com

Jan Smeets (organisator) heeft dit ook op de radio bevestigt.

conspiracy schreef:

Super cd dit, vooral Fire woman kan ik erg vaak luisteren.

Inderdaad een goed nummer! Kende alleen de opener van deze verzamelaar maar ben inmiddels wat meer nummers gaan waarderen.

avatar van vielip
Perfecte verzamelaar! Mijn eerste kennismaking met The Cult nadat we elke zaterdagavond los gingen in de plaatselijke discotheek op She sells moest ik toch maar eens en cd kopen...
Alleen The witch vind ik bagger en skip ik eigenlijk altijd. De rest is high-octane energy rock van het zuiverste soort!!

johannesA
Brother Wolf, Sister Moon hoort op een verzamelaar van The Cult toch niet te ontbreken.

avatar van freakey
johannesA schreef:

Vind ik wel, zo'n bijzonder nummer is het nu ook weer niet... deze cd gaat vooral voor de bekendere songs, niet zozeer voor de albumtracks.....

avatar van vielip
Ben het wel een klein beetje met johannesA eens eerlijk gezegd. Al snap ik dat ze op deze verzamelaar inderdaad voor de bekendere songs gaan. Brother wolf sister moon is een dijk van een nummer vind ik. Zéker in het oeuvre van The Cult. Alleen die gitaarsolo al is reden genoeg om 'm te draaien.

avatar van Dibbel
Ultieme Cult-verzamelaar.
1 groot feest.
Ook ik was bij dat legendarische Pinkpop-optreden destijds in 1992.
Werkelijk geen een slecht nummer, zelfs The Witch vind ik tegenwoordig goed.
Must voor iedereen die van urgente heavy meezingbare en airguitarende rock houdt.
Hoogtepunten: teveel om op te noemen.
Als het dan toch moet: She Sells Sanctuary, Rain (de enige regen waar ik van hou), Sweet Soul Sister, Fire Woman, Lil'Devil, Edie (geweldig), Heart OF Soul, Sun King enz enz.
Ik heb deze met een live-CD erbij. Live At The Marquee part one (ook goed).
Word gewoon altijd heel blij als ik deze opzet.
5 sterren.

sugartummy
The witch is toch geweldig! Astbury zette het ook nog op z'n soloplaat, wat zo'n beetje op het geluid van the witch is gebaseerd, al is dat album niet best.

avatar van vielip
The witch is kut!! Een waar gedrocht tussen al het andere moois. Had Astbury het maar lekker voor z'n soloalbum bewaard...

avatar van Edwynn
Ik vind het ook wel een grappig nummer. Verder is Pure Cult een leuk a-chronologisch overzicht in wat volgens mij de singles waren die de band voortbracht. Sweet Soul Sister lijkt bijvoorbeeld een andere mix te hebben.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Ik moet er voor in de stemming zijn maar dan is dit wel een fijn rockalbum, de nummers van het geweldige album Love springen er wat mij betreft bovenuit.
Toen men in 1987 met het nummer Love Removal Machine aan kwam zetten was ik danig teleurgesteld, ik vond dat kwalitatief een behoorlijke achteruitgang.
Ik mis op deze verzamelaar eigenlijk ook wel Brother Wolf, Sister Moon en ook Hollow man van het album Love uit 1985.
Vervang The Witch & Earth Mofo voor deze 2 nummers en mijn waardering voor de plaat gaat een stuk omhoog.

avatar van pureshores
en Edie (Ciao baby) dan? Een prima rockballad met die strijkers erbij

TEQUILA SUNRISE schreef:

Dan kun je dus beter het Love album zelf opzetten toch?!

vielip schreef:

Dan kun je dus beter het Love album zelf opzetten toch?!

Daar ben je een punt!! ik heb die plaat op vinyl, gauw maar weer eens opzetten dus..
Overigens vergat ik in mijn verhaal Edie ( ciao baby ), mooi nummer!

avatar van pureshores
TEQUILA SUNRISE schreef:

Overigens vergat ik in mijn verhaal Edie ( ciao baby ), mooi nummer!

dankzij jullie heb ik vandaag redelijk wat nummers hiervan geluisterd op het werk
Kan The witch zelf waarderen

avatar van Dibbel
Dit moest ik eigenlijk al heel lang doen.
Standaard werd deze CD geleverd met een extra Live CD. Live At The Marquee Part1, zoals enige lezertjes hierboven (inclusief mijzelf) al opmerkten.
Live At The Marquee Part 1 & 2, staat als dubbelalbum onder de live-albums van de groep.
Ik ga voor de live CD een correctie indienen.

Prima album. Ken de rest van de band niet, maar dit biedt voldoende.