Bedouin Ascent - Science, Art and Ritual (1994)

Electronic
Label: Rising High

1. Ancient Ocean III (8:54)
  2. Transition-R (12:14)
  3. Polarity Healing (0:24)
  4. He Is She (11:17)
  5. Ancient Ocean II (13:04)
  6. Lost in Glass (3:41)
  7. August Light (6:38)
  8. Beyond the 7th Gate (23:10)
thejazzscène
Dit album is een klassieker in de ambient technogeschiedenis. Het is echte post-techno deze stijl. Een release die qua geluid nog even fris smaakt als werken die de dag van vandaag uitgebracht worden.

Doffe zware beats worden hier geïntroduceerd. Het album dat hierna volgt is toch harder. Dan hou ik meer van dit werk. Het is subtieler.
De melodie is gelijkwaardig aan de percussie en interessante vocals komen erin voor.

Echt een technoalbum waarbij je lekker kan wegdommelen naar andere oorden. Het gevoel dat ik bij dit album heb, is vrij uniek. Het heeft zo'n atmosferisch karakter. Bepaalde hoge fluitende tonen zoals op Transition-R tillen me echt van de grond en trekken me in het gewichtloze. Schitterend nummer is het. Na een twee minuten op te zijn gestegen begint de percussie zijn gang te gaan.

Geen moment verveelt dit werk. Weet niet goed hoe het komt maar de artiest slaagt erin steeds op tijd met vernieuwende elementen af te komen.
Het is echt een combinatie van elektronische geluiden die me lijken te verbinden met natuurelementen. Heel leuk werk.
Het moet nog verder rijpen dus ik ga vanavond nog eens vroeg 'slapen'.

thejazzscène
Bij sommige electronic albums speelt het helemaal geen rol waar je je bevindt. De muziek impregneert alle omgevingsgeluiden en biedt je telkens een unieke luisterervaring.
Bij dit album is dat niet het geval. Dit album vereist een complete stilte. Dat merkte ik toen ik onlangs naar huis fietste. Op dat moment leek zelfs het geluid van mijn draaiende wielen een storende factor.
Deze muziek moet je echt met koptelefoon luisteren. In bed liggend, pikdonker rondom of in een open veld waar er geen geluidshinder is.
Op die manier kan je de meer fijnere geluiden en diepte van de muziek ontdekken.

thejazzscène
Ancient Ocean II, heerlijk. Die combinatie tussen die pamfluit op achtergrond, vocals, geritsel, vrij complexe percussie is wonderbaarlijk zuiver!

avatar van John Doe
Pure wegtrippende ambient techno is het. Heerlijk. Een tribal feel heeft het soms. Zou bij mij ooit ook tot een 5 kunnen stijgen dit. Leuk toch, dat onze smaken steeds veel overlap blijken te hebben.

Science, Art and Ritual. Eigenlijk een heel mooie titel voor deze plaat. Om kort uit te leggen waarom ik dat vind. Wetenschap is veelal het bewuste onderzoek van de mens naar de wereld (hoewel je wel intuïtief hypotheses kunt maken). Kunst zie ik vooral als een intuïtieve, abstracte vorm van omgang met de wereld. Ritueel gedrag kun je beschouwen als onbewust uitgevoerd herhaaldelijk gedrag van mensen. Deze plaat is een goed voorbeeld van intuïtief gemaakte kunst. Maar ernaar luisterend kun je het analyseren en er een soort wetenschap van maken als je dat zou willen. Ook bouwt het verder op de 'bewezen' effectieve muziek van voorgaande artiesten, wat wel iets wetenschappelijks heeft. Verder hebben de tribal achtige kenmerken van de plaat wel iets ritualistisch.

Ik zou dit niet aanraden aan mensen die graag gelikte producties luisteren. Dit is in feite vrij kale of gestripte muziek, maar wel bestaand uit meerdere muzikale lagen, die ook heerlijk in elkaar vloeien. Mensen die van oude Biosphere houden kunnen het bijvoorbeeld wel zeker proberen.

Transition-R doet me trouwens een beetje denken aan Further van Autechre, maar zo gepolijst klinkend als de geweldige productie van Amber is, is dit niet. Maar dat heb ik ook zeker niet persé nodig. Woob - Woob (1994) past ook wel bij deze plaat, maar die ken je al. Gek trouwens, ook uit hetzelfde jaar. Dat was toen zeker een mooie tijd voor electronica, toen ik 9 jaar oud was.

John Doe schreef:

Ik had exact hetzelfde gevoel. Hoewel de uitwerking toch wel wat verschilt, is de sfeer en het gevoel vrijwel hetzelfde. Ruwe diamanten zijn het.