Bedouin Ascent - Music for Particles (1995)

Electronic
Label: Rising High

1. Fearful Symmetry (2:21)
  2. Swarm (8:05)
  3. Gait of Power (8:35)
  4. Trace¹ (2:32)
  5. Living Stream (6:34)
  6. Music for Particles (11:13)
  7. Trace² (4:22)
  8. Crouched on Broken Glass (13:00)
  9. Clusters (0:53)
  10. Close (8:03)
  11. Waves (Of What) (7:13)
  12. Falling (6:34)
thejazzscène
Hoewel deze release vaak als Uk Techno wordt omschreven heeft dit erg veel Detroit elementen.
Ambient techno ben ik nog niet zo vaak in zulk 'n snel tempo tegen gekomen. Ik merk toch een sterke focus op beats en percussie. Die zijn toch vrij complex tegenover een standaard technoalbum. Apart en vernieuwend vind ik het.
Het resultaat is fris. De stevige beats die op zich als knallend worden ervaren worden getemperd door de luchtige synthlijnen op de achtergrond.

avatar van John Doe
Naar dit soort muziek ben ik voor een groot deel op zoek. Simpel gesteld wat abstracte prikkelende ritmes en atmosferen. Dat krijg je hier allebei sterk geserveerd, maar bepaald niet gelikt of populair geproduceerd en daarom zal het ook wel zo onbekend zijn. Wat simpele geluiden zijn talentvol bij elkaar gezet. Het draait puur om de compositie ermee en de mogelijke trip die deze teweegbrengt. Vaak zitten er vergeleken met andere techno/idm veel lagen in een nummer die hypnotisch langs elkaar lopen. Je kunt de muziek een beetje vergelijken met muzikale trekken van Aphex Twin, maar dan niet met de werken van 1995-1999, want daar maakte hij vaak sterk gebruik van (verkapte) pop-elementen en maakte hij minder de ''hardcore trip muziek'' om het kort uit te leggen. Deze muziek vraagt om je volledige aandacht, dan kun je heerlijk wegtrippen op die zogezegde ''abstracte prikkelende ritmes en atmosferen''. En denk dan dan niet aan van die new age softe cliche trance of irritant doordenderende techno, maar meer aan goede subtiele dynamische krautrock, jazz of techno.

thejazzscène
Mooi.De voorganger vind ik echt nog een pak meer emotioneel geladen. Tips in deze trant zijn altijd welkom.

avatar van John Doe
Het eerste album van Photek kun je zeker eens goed gaan luisteren. Qua stijl is het afwijkend, maar het is ook erg mooi in elkaar gesleutelde dynamische en tegelijk hypnotiserende electronica die ontzettend sfeervol is en een sterke ritmische basis heeft.

avatar van John Doe
Vreemd dat je de eerste albums van het oude Black Dog collectief lager geeft dan dit album. Vind die zelf erg goed en dit heeft toch best wel veel van die stijl.
De compilatie The Book of Dogma is een goede aanrader als je meer hiervan wilt.

Voor de mensen die verder kijken dan reguliere techno en willen luisteren naar iets dat meer met je brein speelt (ook meer dan de meeste zogenaamde idm) is dit album aan te bevelen. Verwacht geen productioneel redelijk geperfectioneerde muziek zoals Autechre maakt, maar wel sterke composities (plaatsing van geluiden).

thejazzscène
Moet dringend nog eens wat werken her-beluisteren van The Black Dog. Dat oud materiaal sprak me vroeger niet echt aan maar daar ben ik in veranderd met de tijd.

avatar van Supernormal
Living Stream gaat wat naar Steve Reich's Music for 12 Musicians. Heerlijk hypnotiserend nummer, vooral als na 4 minuten die lagere tonen erbij worden gevoegd.