Maja Ratkje - Voice (2002)

Noorwegen

9. Interlude (0:12)
  10. Acid (1:34)
  11. Insomnia (9:46)
ElMeroMero
Als Zap Mama collectief zelfmoord zou plegen, zou het ongeveer klinken als deze plaat. Niet voor tere oortjes bedoeld dus.

Wat dan wel de charme is van deze plaat, vraagt u dan? Wel, het luisterspel dat Ratkje presenteert op een bedje van flinterdunne ambient en krijsende stemmen in a-cappela, gecombineerd met een zangstem waar je met gerust hart 'U' tegen kan zeggen, kan soms verdomd fascinerend zijn.

Voorlopig 3 glittertjes, later wellicht meer.

sxesven
Bij vlagen inderdaad fascinerend. Vooral die schreeuw (waar je eveneens met een gerust hart u tegen kunt zeggen) doet 't 'em hier. Hoe zo'n Insomnia compleet op hol slaat, heerlijk! Vliegt verder soms een beetje téveel uit de bocht om echt geniaal te zijn, maar mag toch zeker een 3,5* scoren.

Tjonge, heftig!

De afwisseling van de gekte van het gekrijs met de soms adembenemende rust is indrukwekkend.

Hij is hier al een tijdje klaar, maar ik geniet nog even na van wat me hier overkomen is. Even laten bezinken, voor een score ga ik graag nog een keer luisteren. Poehee.

avatar van Jazper
Dit intrigeert genoeg en is bij vlagen dermate mooi, dat 4 sterren wel op zijn plaats zijn.

avatar van Nakur
Beeldschone dame, operazangeres, free-improv preformer en experimentele elektronica artiest . Haar debuutalbum 'voice' kreeg ik gisteren binnen en het is fascinerend en beangstigend tegelijk. Het album is geproduceerd door de twee mannen achter noiseformatie Jazzkammer en dat is te horen. Van a-capella zang naar noiseuitbarstingen en kippenvelopwekkende operazanglijnen, spoken-word, gorgelend geschreeuw, prachtig georchestreerde stukken en bizarre, verknipte samples. Ze blijft me verbazen met de extreme dynamiek in klanken en emoties, misschien wel iets té veel. Moeilijk te behappen en niet voor zwakke zielen. Ik denk dat ditvoor een groot deel van de luisteraars als pretentieus zal worden beschouwd, ik vind het een hele prestatie dat een persoon de bovengenoemde eigenschappen weet te produceren met één stem en een paar vervormers.

avatar van Fianosther
Het is inderdaad wat je zegt Nakur, overweldigend en ontzettend dynamisch. Maar met de band SPUNK doet ze mooiere dingen vind ik.

avatar van Nakur
men neme:

het nummer Vacuum
we voegen toe een kop koffie om tien uur s'avonds
we laten het brouwsel uitkoken terwijl de consument in het donker op bed ligt en door de koffie geen slaap kan vatten. Dit resulteerd in paranoide doodsangst.

brr.. Vacuum in het donker, diep in de nacht is niet voor hartpatienten

avatar van Jazper
Als ik mijn katten zou laten kiezen tussen dit en vuurwerk, zouden ze denk ik toch voor vuurwerk gaan.