Boyd Rice and Friends - Music, Martinis and Misanthropy (1990)

Avant-Garde
Label: New European

1. Invocation (2:26)
  2. People (6:10)
  3. The Hunter (0:50)
  4. Nightwatch (3:11)
  5. Disney Land Can Wait (3:29)
  6. An Eye for an Eye (5:13)
  7. Down in the Willow Garden (3:00)
  8. I'd Rather Be Your Enemy (1:46)
  9. Tripped a Beauteous Maiden (0:40)
  10. As for the Fools (5:28)
  11. Shadows of the Night (2:44)
  12. History Lesson (3:31)
  13. Silence Is Golden (2:18)
avatar van Safri
Dit is een zeer fijne cd voor iedereen die in een nihilistische, of beter, misantropische bui is.

Even geen zin in de mensheid? Luister dan naar Boyd Rice en zijn vriendjes. Je knapt er gelijk van op.

Buiten dat alles staan er gewoon enkele juweeltjes op hoor. 'People' is het hoogtepunt van de cd en kan het beste worden omschreven als de donkere versie van Bobby Gaylors 'Suicide'. Ook 'Down in the willow garden' en 'As for the fools' zijn kleine meesterwerkjes wat mij betreft.

Dat misantroop Boyd Rice niet zo'n hoge pet op heeft van andere wereldbewoners moge wel duidelijk zijn na het beluisteren van de gesproken teksten van Boyd Rice.

Die Friends die meedoen op dit album zijn onder andere Douglas Pierce (Death in June), Tony Wakeford (Sol Invictus) en Rose McDowall (Sorrow, Strawberry Switchblade). Allen welbekend in de avantgarde.

4 *

Er was eens een interview met die gast op 4fm, de avonden (not sure though), pessimist OK, maar hij weet wel waar hij over praat. Best een toffe gozer. Ik van dit album een paar nummers ergens op tape staan, ooit opgenomen van het programma X-Rated op Kink FM. History Lesson staat mij nu nog het meest bij. Ik ben benieuwd wat ik van het hele album vind.

Boyd Rice begon ooit als Noise artiest, ten tijde van Throbbing Gristle en Whitehouse.

avatar van Safri
Ja, ik heb Boyd Rice ook via x rated leren kennen. Veel van de artiesten waar ik vandaag de dag naar luister ken ik trouwens via dat fantastische radioprogramma.

Op 4 fm, was dat niet Supplement?

Lachen inderdaad, vooral het laatste uur x-rated, dan was het tijd voor het duisterste en hardste. Ook lachen dat die gast die het presenteerde nu zooi aankondigt op tv.

Ik bedoel radio 5, elke donderdagavond om elf uur had je opnames en praatjes met avant gardeartiesten, industrial, sound art, dat soort dingen. Veel van die opnames zijn op cd uitgebracht onder de noemer Mort Aux Vaches.

Maar ik weet nu niet meer zeker waar ik dat interview heb gehoord...

avatar van Safri
He, maar je weet toch wel dat x rated nog steeds loopt? Het is nog steeds even fantastisch als altijd. Het eerste uurtje dance hebben ze trouwens afgeschaft. Het is nu 3 uur lang duisternis!

Arjen Grolleman presenteert het nog steeds, vaak samen met Bob Rusche (wat heeft die vent een platencollectie zeg).

ik vrees dat het hier NL programma's zijn? mij zeggen de titels niets in ieder geval (missch van voor mijn tijd)

anyway - leuke plaat... en 'people' moet volgens mij één van dé beste neofolknummers ooit zijn.

"Bring back the Circus Maximus!"

Mordor
Boyd Rice heeft toch in het verleden weleens geflirt met het Satanisme van Anton lavey? Maar dat even terzijde boeiend zwargallig piece of art van de heer Rice en door mij zeer hoog aangeschreven 'vrienden'.

avatar van Safri
Ja en met meer zaken die op het randje balanceren geloof ik. Maar dat doet inderdaad niets af aan de kwaliteit van zijn werk.

avatar van wendyvortex
Vinylversie op mooie picture-disc (en in mijn geval zeer goede geluidskwaliteit). Afbeelding van Boyd Rice en zijn Friends. Beter dan de officiele hoes.
Humor (de titel????) hoort wat mij betreft niet bij neo-folk.
Verder zeer bovengemiddeld neo-folk album.

avatar van Safri
Ik vind ook dat neo-folk en humor niet echt bij elkaar passen, maar krijg bij deze cd toch wel vaak een big smile. Vooral bij People en Disneyland can wait. Foto's al eens gezien van Boyd in Disneyland?

paranoidandroid
People is nog wel okee, vooral door de sardonische tekst, de rest vind ik echt pretentieus geneuzel van de bovenste plank. die steeds herhalende akkoorden met dat geoudehoer van boyd eroverheen. die quasi diepzinnige teksten. blech.

People vind ik geniaal, Disney aardig en de rest niks.