J.J. Cale - Anyway the Wind Blows (1997)

Alternatieve titel: The Anthology

Label: Mercury

1. Call Me the Breeze (2:36)
  2. Crazy Mama (2:28)
  3. Magnolia (3:23)
  4. After Midnight (2:22)
  5. Lies (2:55)
  6. Chances (2:27)
  7. If You're Ever on Oklahoma (2:05)
  8. Midnight in Memphis (3:16)
  9. Cajun Moon (2:15)
  10. Rock and Roll Records (2:03)
  11. Anyway the Wind Blows (3:16)
  12. Crying (2:35)
  13. Everlovin' Woman (2:08)
  14. I Got the Same Old Blues (2:55)
  15. Woke Up This Morning (3:26)
  16. Cocaine (2:52)
  17. The Woman That Got Away (2:55)
  18. Ride Me High (3:39)
  19. Hey Baby (3:15)
  20. Durango (4:11)
  21. I'll Make Love to You Anytime (3:10)
  22. Don't Cry Sister (2:11)
  23. Thirteen Days (2:48)
  24. Things Ain't Simple (2:49)
  25. Sensitive Kind (5:07)
  26. Carry On (2:20)
  27. Runaround (2:41)
  28. Mama Don't (3:50)
  29. City Girls (2:48)
  30. Devil in Disguise (2:01)
  31. You Keep Me Hangin' On (3:27)
  32. Downtown LA (2:26)
  33. A Thing Going On (2:37)
  34. Don't Wait (3:08)
  35. Wish I Had Me a Dollar [Live] (3:08)
  36. Money Trails (4:17)
  37. Hard Times (3:52)
  38. People Lie (2:10)
  39. Unemployement (2:50)
  40. Trouble in the City (3:20)
  41. Santa Cruz (3:29)
  42. Shanghaid (2:34)
  43. Change Your Mind (2:25)
  44. New Orleans (2:31)
  45. Humdinger (3:20)
  46. Lonesome Train (3:07)
  47. Jailer (2:43)
  48. Artificial Paradise (3:05)
  49. Long Way Home (2:50)
  50. Closer to You (2:46)
Father McKenzie
Van dit schitterend overzicht van JJ Cale's oeuvre heb ik al uuuuuuren genoten, dit is zo tijdloos mooi, de meester van de laidback wordt hij genoemd, wie van rootsachtige integere gitaarmuziek houdt, die zal deze artiest best wel kennen, deze plaat mag je zo blind in huis halen, dit stelt nimmer teleur!

Grandioze verzamelaar!! * * * * * minder is misdadig!

avatar van Chungking
Dit is eigenlijk ultieme overzicht van 's mans werk. Een betere en volledigere 'introductie' zal je niet vinden: je leert meteen alle facetten van JJ Cale kennen, beter dan via zijn reguliere albums.

Echt een fantastisch performer, die jammer genoeg niet enorm bekend is (in Europa), maar wel zeer veel artiesten heeft beïnvloed. Onder andere Eric Clapton en Mark Knopfler zijn zware fan, de invloed van Cale op hun muziek is overduidelijk. Ook Tom Barman is een hevige bewonderaar (de naam van zijn film is niet toevallig gekozen natuurlijk).
Prachtig gitaarwerk en fijne composities op de grens tussen blues, country en jazz.

Doe jezelf een plezier en schaf dit aan, het zal je uren luister genot verschaffen!

avatar van dj maus
De ultieme Cale-verzamelaar!

Ik heb eigelijk een vraagje.. Ik wil graag een mooie complete verzameling van J.J. Cale's werk.. Zouden jullie mij dan deze aanraden of Collected?

avatar van Snakeskin
Alle essentiele Cale tracks zijn hierop verzameld. Goede compilatie.

Ik wil alle JJ Cale fans ook graag wijzen op een ander verzamelalbum, maar dan van een heel ander kaliber: een JJ Cale Tribute-album waarin allerlei American Roots- artiesten en groepen een of enkele nummers van JJ Cale in een heel ander jasje hebben gegoten.
Het heet "Oklahoma Blues - Tribute to J.J. Cale". Het is uit 2010. Ook te vinden in deze Music Meter, als je op album zoekt. Heel verrassend!
Jammer dat het album niet tevoorschijn komt als je zoekt op JJ Cale als artiest.

avatar van goldendream
Twee vraagjes voor de superfans en kenners van deze man:

(1) Er staan op deze verzamelaar 6 eerder onuitgegeven nummers, waaronder 'Midnight in Memphis' en 'Durango'. Zijn die 6 nummers chronologisch in de lijst toegevoegd of waren het in 1997 6 nieuwe nummers, die bijgevolg de chronologie doorbreken?

(2) Deze verzamelaar bevat nummers uit de eerste 11 albums. Zijn er uit die albums nummers die ontbreken en gewoon op de verzamelaar hoorden?

avatar van goldendream
Antwoord op vraag 1 intussen gevonden: de 6 onuitgegeven nummers staan mooi chronologisch geordend. Zo hoort het!

Wie wil antwoorden op vraag 2: graag! Intussen ook al 1 blunder ontdekt: het mooie 'Cloudy Day' ontbreekt en het zwakke 'Runaround' staat er wel op.

avatar van Chungking
Je zit met dan al snel op het gebied van de persoonlijke smaak, maar tracks die niet hadden misstaan op deze knappe verzamelaar zijn voor mij:
- Call the doctor (Naturally)
- Everything will be alllright, Going Down (Really)
- Hold On (Troubadour)
- Katy Kool Lady (5)
- Cloudy Day, Pack My Jack (Shades)
- Drifter's Wife (Grasshopper)
- Tijuana, Riverboat Song (Travel-log)
- Like You used to (Closer to you)

Maar laat ik zeggen dat ik toch zeker 40 van de 50 nummers op dit album terecht geselecteerd vind blijft een schitterende doorsnede van 's mans werk.

avatar van goldendream
Dank voor het antwoord, Chungking.
Deze verzamelaar (gekocht voor 7.99) is eigenlijk mijn introductie tot het werk van Cale. Ik kende wel hier en daar een nummer, maar wilde al lang meer kennen. Wetend hoezeer Clapton en Knopfler opkijken naar Cale was het logisch dat de man ooit aan bod zou komen.
Veel staat me zeker aan, maar tegelijk hoeven een aantal nummers mijns inziens niet. Sommige nummers komen voorbij en doen me eigenlijk heel weinig. Vooral op het 2de schijfje ervaar ik dat vaak. De vonk slaat voorlopig gedeeltelijk over, maar nog niet helemaal.
Vaak lees ik hier hoeveel beter Cale is ten opzichte van Clapton en Knopfler, maar dat zie ik helemaal anders. Clapton en Knopfler horen in mijn top 20 aller tijden, Cale zie ik voorlopig als een leuk tussendoortje. Goed, maar niet super. Misschien verandert dat nog met veel luisterbeurten.

avatar van goldendream
Zoals zowat alle verzamelaars staan er mijns inziens een paar verkeerde keuzes op. Zo'n 35 nummers zou ik behouden, zo'n 15 nummers zou ik vervangen door andere. Neem bv. de 4 gekozen nummers uit 'Travel-Log': daar konden zeker betere keuzes gemaakt worden. Ook vreemd: slechts 4 nummers uit het sterke debuut en dan 6 nummers uit 'Grasshopper' en 5 uit het mindere '#8'.
Deze verzamelaar geef ik 3.5 sterren, deze in mijn hoofd 4.