Simon Says - Tardigrade (2008)

Zweden
Label: Galileo

1. Suddenly the Rain (14:47)
  2. Tardigrade (3:43)
  3. The Chosen One (5:44)
  4. Moon Mountain (2:33)
  5. As the River Runs (10:40)
  6. Your Future (0:29)
  7. Strawberry Jam (2:32)
  8. Circle's End (6:19)
  9. Brother Where You Bound? (26:33)
  10. Beautiful New Day (0:45)
avatar van Flipper
Weer een top album uit Zweden. Een album vol met vintage symphonische muziek die ons terug doet denken aan de 70-er jaren.

Hoewel het een band is, zwaait Stefan Renstrom de skepter. Hij komt uit de band Egg, waaruit later de groep Paatos werd gevormd.

Tardigrade is een concept album waarbij de hoofdpersoon, Tardigrade, de strijd aanbindt met de Spiders aan gevoerd door Gobblethrout, welke het land hebben bezet. Eerst samen met zijn grote vriend Sylvester, maar nadat Tardigrade zijn liefde Aino trouwde, was Sylvester zo jaloers dat hij zich tegen Tardigrade keerde. In de oorlog die volgde werd Aino gedood en Tardigrade trok zich ontroostbaar terug voor vele jaren. Hierna wilde Tardigrade de strijd met zijn bezetters weer aangaan maar werd in de strijd gedood door de Spiders. Sylvester, die intussen gebukt ging onder een groot schuldgevoel en spijt, zag hoe Tardigrade werd gedood in zijn onbaatzuchtige drang om het land te bevrijden. Door de bewustwording dat hij zijn vriend had verlaten, greep Sylvester naar de wapens en doodde Gobblethrout.

Een gewoon verhaal of een metafoor. Je mag hetzelf invullen. Die muziek is in ieder geval uitstekend. Veel vintage keyboards en gitaar/pedalsteel á la Steve Howe. 'As the river runs' heeft een vette knipoog naar 'Entangled'.

Een album voor mijn jaarlijstje.

avatar van andnino
Het verhaal hoor ik er niet in terug (misschien doordat ik de promo heb zonder boekje e.d.) maar verder ben ik het geheel met je eens. Topkwaliteit.

avatar van andnino
Trouwens. Ik heb nog nooit zo'n regelrechte kopie van een idee gezien als Beautiful New Day. hoezo The Beatles?

avatar van Aproxis
Ik kwam het album voor een prikkie tegen bij ome tom in straatsburg, 7€ kostte het, ik kende het niet, maar de cover wekte mijn interesse. Na het stukje hierboven van Flipper, wilde ik het helemaal hebben. Ik kijk vaak hier, op progarchives of discogs voordat ik een album koop.

Natuurlijk gigantisch geinspireerd door genesis, dat hoor je echt in ieder nummer terug. Zit zelfs het verplichte stukje klassiek gitaar op.

Het klinkt allemaal heel goed hoor. Composities zijn echt meer dan prima. Ik hoop alleen dat de zangstem nog even wennen is, want dat is het enige wat mij totaal nog niet aan staat. Ik wacht nog even met stemmen, maar door de zangstem zou ik voorlopig uitkomen op 3*.