The Jazz Messengers - Hard Bop (1956)

Jazz
Label: Mosaic

1. Cranky Spanky (4:48)
  2. Stella by Startlight (8:54)
  3. My Heart Stood Still (7:18)
  4. Little Melonae (8:21)
  5. Stanley's Stiff Chickens (9:38)
  6. Nica's Tempo * (8:19)
  7. Dee's Dilemma * (8:28)
  8. Just for Marty * (5:48)
  9. Gershwin Medley: Rhapsody in Blue / Summertime / Someone to Watch over Me * (4:50)
avatar van Sandokan-veld
Met Art Blakey (drums); Jackie McLean (altsax); Bill Hardman (trompet); Sam Dockery (piano); 'Spanky' DeBrest (bas)

Wat er op de hoes staat is what you get: bluesy, pulserende hardbop, gemaakt door de band die bijna synoniem is met die term. In een opstelling die misschien wat minder tot de verbeelding spreekt dan vorige (Hank Mobley, Horace Silver), of komende (Lee Morgan, Wayne Shorter) incarnaties van de band. Buiten McLean zijn al deze muzikanten vooral bekend van hun tijd in de Jazz Messengers.

De line-up bestond niet heel lang maar was wel bijzonder productief: In minder dan een jaar tijd werd met min of meer dezelfde samenstelling (McLean werd na een paar maanden vervangen door Johnny Griffin) genoeg materiaal opgenomen voor acht lp's, waarvan dit de eerste is. Fijne band met een goede jonge honden-energie, en een uitblinkende McLean. Zijn signature tune 'Little Melonae' en een versie van 'Stella by Starlight' waarvan het stoom werkelijk op de ruiten komt te staan zijn de sterke troeven van de plaat.

Het talententeam van Art Blakey gaat aardig los op deze plaat, met een hoofdrol voor een prima spelende Jackie McLean. En what's in a name? Hard Bop is what you get!