South San Gabriel / Centro-Matic - Dual Hawks (2008)

Label: Cooking Vinyl

20. Centro-Matic - All Your Farewells
  21. Centro-Matic - Counting the Scars
  22. Centro-Matic - Twenty-Four
  23. Centro-Matic - A Critical Display of Snakes
Dit is echt een fantastische groeiplaat, zoals we eigenlijk al wel gewend zijn van ze. Telkens als ze met een nieuw album komen, of het nou onder de naam South San Gabriel of Centro-matic is, ben ik toch een beetje teleurgesteld omdat het niet het niveau van hun vorige album lijkt te halen. Ook nu weer met deze vond ik het bij de eerste luisterbeurten zeker goed, maar niet even consistent en overweldigend als hun laatste juweeltjes (resp. Carlton Chronicles en Fort Recovery). En het feit dat het een dubbelalbum is maakt het er niet makkelijker op. Maar verdomd, na 'm de afgelopen week behoorlijk te hebben grijs gedraaid blijft hij maar groeien en groeien, veel meer dan verwacht. Ook de "mindere" nummers slaan nu opeens aan en blijken gewoon ijzersterk te zijn. Ik durf zelfs de stelling wel aan dat het openingsnummer "Emma Jane" tot hun allerbeste werk behoort. Vreemd aangezien ik dit eigenlijk met geen enkele andere band heb.

"Because there’s nothing quite like being together at home
But still somehow feeling so like a ghost, all alone"

Dit keer dus voor het eerst beide bands samengebracht op één dubbelalbum. Ik moet zeggen dat het geluid van beide bands met de laatste paar albums ook wel steeds meer naar elkaar toe is gaan groeien. De verschillen zijn nog steeds overduidelijk, maar steeds vaker zijn er elementen in elkaars werk terug te vinden. Op Dual Hawks vullen ze elkaar eigenlijk perfect aan. Er is voldoende contrast om over twee cd's te kunnen blijven boeien en tegelijk ook voldoende harmonie om als één geheel over te komen.

Liefhebbers van het eerdere werk van Will Johnson (de spilfiguur in beide bands) kunnen deze dus blind aanschaffen (al schijnt er in juni/juli een speciale uitgave te komen die enkel via hun website verkrijgbaar zal zijn), maar ook mensen die nog wat minder bekend zijn met deze bands - maar wel van ingetogen singer/songwriter werk en Crazy Horse achtige gitaarrock houden - hebben met deze dubbelaar wellicht een mooie introductie. Al zou ik persoonlijk die mensen aanraden eerst met Welcome, Convalescence, Carlton Chronicles en/of Fort Recovery te beginnen. Zelf zet ik voorlopig in op 4*, maar zeker met kans op meer.

avatar van dudehere
Deze plaat is dus behoorlijk langs me heen gegaan. Jammer, want ik reken mezelf toch wel als een Will Johnson adept. Ook al heb ik niet alles in de kast staan. De man is ook zo verdomd productief.

Deze staat dus zeker op mijn te kopen lijstje. Maar Bubbachups hoe zit dat met die speciale uitgave? Omdat ik 'm toch nog moet kopen, ben ik er wel benieuwd naar. Ik heb er nog geen info over kunnen vinden...

dudehere schreef:

Ja die informatie is allemaal goed verstopt maar op hun forum is wel wat te vinden:
Dual Hawks Special Edition

avatar van dudehere
Bedankt,
Dat topic hou ik even in de gaten.

Nog hooguit een handjevol van de special editions beschikbaar zie ik nu:

Ik heb 'm zelf overigens niet gekocht, ik hou het bij de gewone uitgave.

avatar van Mr.B
4,5 voor de Centro-Matic helft, 3,5 voor het SSG-deel.