Christopher Young - The Dark Half (1991)

Score
Label: Varèse Sarabande

1. Prologue and Tumor (6:16)
  2. Twin Ghosts (2:45)
  3. Mind Snatcher (1:56)
  4. Green to Green (2:03)
  5. Dano (2:41)
  6. Mr. Machine (4:03)
  7. Omnibus Death (10:24)
  8. Catechize (1:20)
  9. Berol Black Beauty (2:26)
  10. Half Divided One (2:01)
  11. Fool's Stuffing (3:40)
  12. Sparrows (2:39)
  13. The Dark Half (4:39)
neo
Zeg het eens ichi

Uuhh, nou hier gaat ie dan.

Ik ben niet echt bekend met de scores van Christopher Young, behalve Hellraiser. Als ik bij de begincredits van een film zie dat de muziek van Young is is dat voor mij een reden meer om de film te bekijken en ik probeer er dan op te letten. Young staat voor mij garant voor (niet zelden duistere)atmosfeer en een bepaalde soort ingehoudenheid.

The Dark Half vind ik her en der erg op Hellraiser lijken, dit komt vooral door bepaalde piano thema's. Hellraiser kent meer bombast en is behoorlijk over the top wat betreft dik aangezette koren en het gebruik van elektronica. The Dark Half is rustiger en meer contemplatief van opzet, je kan er rustig een boek bij lezen. Alleen in het begin en op het eind hoor je etherische koorpartijen(knapenkoor).

Elektronica speelt ook hier een rol,maar er wordt veel spaarzamer gebruik van gemaakt. Wat mij vooral bevalt aan deze score is de hard/zacht dynamiek, soms hoor je een kabbelende piano en dan past PATS !BOEM KRANK!PATS!....kabbel kabbel. Erg mooi.

Ik ben wel benieuwd naar zijn recentere werk, meer jazzy. Lijkt me cool. 4.5*

neo
Sowieso lijken zijn thriller/horror scores erg op elkaar. Neem nu The Gift en Urban Legend: beiden donkere sound, beiden gebruik makend van een koor. De laatste score die dicht bij bv zijn werk van The Dark Half staat is The Glass House, die alweer uit 2001 stamt. Vaak zeer aanstekelijke vioolmotiefjes.Zijn combinatie van synths, violen en piano lijkt haast wel kenmerkend, zie ook zijn meest recente score van Runaway Jury.

Als je je wilt wagen aan zijn jazzy werk van de afgelopen zoveel jaren zijn er twee verschillende goede binnenkomers:

1. de lichte jazzy score: Rounders

2. de donkere jazzy score: The Hurricane