Herman van Veen - Kerstliederen (1979)

Label: Harlekijn

1. Klein, Klein Jezuken (1:35)
  2. A La Berline Postillon (2:59)
  3. O Kerstnacht, Schoner Dan de Dagen (3:20)
  4. Hoe Leit Dit Kindeken (3:41)
  5. Gloria in Excelsis Deo (2:17)
  6. O Suver Maecht van Israel (5:01)
  7. Herder Hij Is Geboren (4:42)
  8. O, Kindeke Klein (2:23)
  9. Nu Syt Wellecome (3:39)
  10. 't Is Geboren, het Godd'lijk Kind (3:00)
  11. O Herders Laat Uw Bokskens en Schapen (5:37)
avatar van B.Robertson
Kerst is alweer achter de rug maar heb dit album net gratis bij een bestelling gekregen. Zeker niet mijn minste kerstplaat. Mijn vader kwam vandaag langs en toen hebben we kerstalbums van Koos Alberts, Frans Bauer en André Hazes gehoord. Volgend jaar komt 'Kerstliederen' aan de beurt.

avatar van hrmnbstr
Schitterende kerstplaat. Herman van Veen zingt, begeleid door een barokensemble onder leiding van Ton Koopman, allerlei traditionele kerstliedjes. Ton Koopman verzorgde de arrangementen, maar schreef ook de muziek bij een gedicht van Vondel. (O Kerstnacht, Schoner Dan de Dagen) Het geheel is zeer sfeervol, en Van Veens stem past perfect bij de muziek. Knap dat eerst de muziek op oktober 1978 door het ensemble is ingespeeld en dat Herman pas in mei 1979 het inzong. Daar hoor je niets van. De muziek klinkt bij vlagen gregoriaans. Het is een schitterend en sfeervol album, en misschien wel de beste kerstplaat die ik ken na White Christmas van Bing Crosby, al zijn die twee albums nauwelijks met elkaar te vergelijken.

avatar van Wandelaar
Valt een beetje buiten het bestek van deze site en de genre-aanduiding ‘pop’ is discutabel. Toch zijn het natuurlijk wel populaire liedekens, door de eeuwen heen, en het werk van Herman van Veen mag ook best ‘pop’ heten, doorgaans. Maar dit is even wat anders. Een puntgaaf vinylexemplaar tref ik hier op zolder aan. Bij de kerstspullen inderdaad. Mooi hoor. Ik heb er niks op aan te merken. De grammofoon staat hier onder de boom en dan is het allemaal nog wat sprekender. Niet alle tradities zijn er om vermorzeld te worden door de nieuwe tijd. Klasseplaat. Brocante Barok. Pop? Nou, dat weet ik dus niet zo. Maar wel de beste kerstplaat die ik in huis heb. Sorry, Bing. Deze is beter.

avatar van hrmnbstr
hrmnbstr schreef:
Ondertussen ken ik overigens wel meer kerstmuziek die ik liever luister dan Bing