Eric Dolphy - Vintage Dolphy (1986)

1 stem

Jazz
Label: G.M.

1. Half Note Triplets (8:48)
  2. Ode to Charlie Parker (8:40)
  3. Iron Man (9:11)
  4. Densities (4:50)
  5. Night Music (3:50)
  6. Abstraction (4:59)
  7. Donna Lee (12:56)
avatar van Tupelo
Het is echt waar: Eric Dolphy heeft zoveel meer fraais gedaan dan Out to Lunch! Dit album is een verzameling live opnamen uit 1962 en 1963. Het valt uiteen in drie delen:

De eerste drie nummers, met twee Dolphy composities, zijn van een Carnegie Hall concert uit 1963, en geven Dolby alle ruimte voor virtuositeit op respectievelijk bass clarinet, fluit en alt sax. Met name de eerste twee nummers vind ik schitterend.

De volgende drie nummers zijn atonale avant-garde composities van Gunther Schuller, die zich ergens tussen modern klassiek en free jazz bewegen. Ook hier weer een zeer herkenbare Dolphy in spannende nummers - Abstraction bijvoorbeeld, met prachtige strijkers. Overigens is er een nieuwe CD-uitgave van dit album waar nog 15 minuten meer aan Schullercomposities op staat.

Het slotnummer is Charlie Parker's Donna Lee, een meer conventioneel nummer met een hele sliert solisten waaronder (uiteraard) Dolphy. Past eigenlijk niet zo goed op deze plaat, die mooi werk bevat, maar dus niet echt een geheel vormt.