Lalo Schifrin - Dirty Harry (1971)

Argentiniƫ
Score
Label: Innovative

1. Prologue / The Swimming Pool (1:29)
  2. Main Title (3:30)
  3. Harry's Hot Dog (1:59)
  4. No More Lies, Girl (2:46)
  5. Scorpio's View (2:38)
  6. Red Light District (2:57)
  7. Scorpio Takes the Bate (3:32)
  8. The Cross (0:48)
  9. Goodbye, Callahan (1:47)
  10. The Stadium Grounds (0:59)
  11. Floodlights (1:34)
  12. Dawn Discovery (1:02)
  13. Off Duty (3:18)
  14. The Strip Club (1:45)
  15. Liquor Store Holdup (1:20)
  16. City Hall (1:20)
  17. The School Bus (2:06)
  18. End Titles (1:28)
  19. Floodlights [Take 1] (1:35)
  20. City Hall [Alternate] (1:22)
  21. The School Bus [Alternate] (2:06)
  22. The Swimming Pool [Original Version] / Scorpion's View [Parts 2 and 3 Alternate Vocal Take] (1:42)
neo
Schifrin scoorde in de jaren 60 al jazz achtige films. Bullit was een van de meest opvallende uit 1968.Bekend om zijn samenwerkingen met Don Siegel en zijn scores voor de Dirty Harry reeks.4 van de 5 Dirty Harry films werden voor Schafrin's rekening genomen. Voor The Enforcer werd Jerry Fielding aangetrokken, die toevallig in 73' ook al een score had gecomponeerd voor ''Scorpio'', dezelfde moordenaar als uit Dirty Harry.In 1971 componeerde Schifrin eerst zwoele muziek voor The Beguiled, waarna Dirty Harry volgde.

Zo heerlijk is de combinatie tussen swingende jazz en rock, vooruitstrevend gebruik van allerlei instrumenten.Elektronische vervormde vioolgeluiden (pijn verbeeldend volgens Schifrin zelf), swingende ritmes. Harry's thema is gecreeerd door een elektrische piano, Scorpio's thema is duister.De steeds weer overweldigende overgang van gespannen intro's overgaand in funky ritmes.Neem nu ''Floodlights''.

Na een compilatie cd met tracks van verschillende Schifrin scores voor Dirty Harry films, werd er niet zo lang geleden de expanded score uitgebracht. Meest interessanre is de alternatieve ''The School Bus'' track.En alles in perfecte kwaliteit te beluisteren.
5 sterren

avatar van Thunderball
Heb helaas alleen de Dirty Harry Anthology cd en jaren geleden (20 jaar ofzo) de LP Sudden Impact and the best of DH in huis.

Goede score, lekker dreunend, maintheme zeer opvallend en eigenlijk vrij origineel en ongewoon voor titelmuziek, het Scorpiotheme is echt heel goed en beheerst eigenlijk de film en de sfeer.

Ook het eind thema, wat in nog 2 films terug zou komen (vd Dead Pool ben ik niet zeker) heeft klasse en straalt iets tragisch uit.

Ik vind niet alle muziek even goed, zie ook mijn opmerking bij Bullit, maar dat heb ik bij deze componist wel vaker.

Wat mij betreft 4 sterren.

neo
Zonde, want je mist ook hier weer heel veel. Geweldige alternatieve tracks. Hoogtepunt voor de ware liefhebbers is de take track waarbij Sally Stevens inkomt met haar walende, woordloze stem maar de controle verliest en zich dan open verontschuldigt. Ga wel iets omlaag nu van 5 naar 4.5 sterren. Trekt mij toch niet zoveel meer als het mij vroeger wel deed.

avatar van Michiel Cohen
Goede componist. De soundtrack versterkt de film.