Pacific Coast Highway is een degelijk, doch wel erg braaf album van de man die zoveel heeft betekent voor Tangerine Dream. Christopher Franke laat op zijn debuut namelijk een vrij veilige sound horen die toch wel erg vergelijkbaar is met wat Tangerine Dream rond dezelfde periode aan muziek maakte. Ware het niet dat Tangerine Dream het i.m.o. nog steeds voor elkaar kreeg om goede albums uit te brengen zoals Optical Race en Melrose.
Het punt is dat Pacific Coast Highway, ondanks een redelijk aantal zeer aardige composities, niet de drive en dynamiek kent van eerder genoemde albums van TD. Franke kleurt keurig binnen de lijntjes, wat dus voor vrij veilige en kalme muziek zorgt. Het neigt zelfs de new age-kant op te gaan.
Ondanks dat is er eigenlijk vrij weinig mis met dit album. Maar van de man die toch een belangrijke stempel heeft gedrukt binnen TD, had ik wel wat meer power verwacht. Dat zou later wel volgen, middels albums als Klemania. Ware het niet dat Klemania weer klinkt alsof met een hoop knip- en plakwerk het e.e.a. in elkaar is geflanst.
Dat neemt allemaal niet weg dat ik dit verder zeker geen verkeerde muziek vind. Alleen neigt het bij vlagen meer te klinken als Yanni ("Big Sur Romance") of een Suzanne Ciani ("Crystal Tree"). Namen die toch wel in me opkomen als ik naar dit album luister. Niet verkeerd, alleen niet iets wat ik snel zou verwachten van Chris Franke.
Het enige nummer wat er qua power echt bovenuit springt is het sterke "Mountain Heights". Het is ook meteen één van de betere nummers op het album.
Het album kent her en der z'n momenten, maar er staan ook wat missers op. Zoals "Cinnamon City Cliff" waarmee al duidelijk te horen is, dat Franke bezig was zich te ontwikkelen als filmcomponist. Het levert alleen een nogal onsamenhangend geheel op, die als achtergrond bij een film misschien wel z'n effect heeft, maar los daarvan verder niet tot z'n recht komt.
Daarnaast is afsluiter "Electric Becomes Eclectic" een nietszeggende vuller die het album toch behoorlijk teleurstellend afsluit.
De positieve momenten zijn er zeker wel, getuige de mooier opener en het al eerder genoemde "Mountain Heights".
Het kabbelende "Lontano Mystery" begint sterk, maar wordt op den duur echter wel wat saai.
Het eerder genoemde, Yanni-achtige "Big Sur Romance" is wel weer prachtig, het zij wat kort.
"Purple Waves" is ook weer sterk, met een memorabel thema en een sterke afsluiting compleet met geluidseffecten die ik al eerder hoorde bij TD.
Verderop het album is het wederom al eerder genoemde "Crystal Tree" een vermelding waard.
De rest is aardig maar steekt niet boven de middenmoot uit. Het luistert prima weg, maar het is niet sterk genoeg om helemaal overeind te blijven staan.
Al met al dus best een aardig solo-debuut van Christopher Franke, waarmee hij laat horen muzikaal zijn vak zeker weet te verstaan. Echter had ik verwacht dat hij solo zijn creatieve vrij- en vaardigheden meer had benut, wat hij niet gedaan lijkt te hebben op deze Pacific Coast Highway.