Parissa & Ensemble Dastan - Shoorideh (2003)

geen stemmen

13. Owj
  14. Parvaz-E Khial
  15. Tasnif-E Mehrgiah
Soledad
Naast jazz heeft wereldmuziek me altijd aangesproken. Nou is dat nogal een breed begrip maar of het nou gaat om Arabische muziek, fado, klezmer, salsa of Afrikaanse roots muziek: het heeft me altijd aangetrokken. Ook elementen van bovenstaande stijlen in jazz heb ik altijd interessant gevonden. Het mooiste daarbij is voor mij toch altijd de Oosterse variant (om voor een tweede keer nog eens lekker te generaliseren).

Als ik echter de Putamayo cds van mij zus hoorde moesten mijn oren zowat overgeven. Toen ik in Marokko, Egypte en Jordanië mocht horen wat er daar op de radio werd gedraaid bekroop me eenzelfde gevoel. Het is dus wel goed zoeken. En Parissa is Iraans en dus Perzisch en niet Arabisch ik weet het.

Maar bij deze Parissa bekruipt me een totaal ander gevoel dan bovenstaande. Ik kreeg het als tip aangereikt op een inmiddels niet meer bestaand jazz forum. Bij de eerste luisterbeurt werd ik volledig van mijn stoel geblazen. Ik had nog nooit eerder zoiets puurs, zoiets krachtigs gehoord.

Parisa is een klassiek Perzische zangeres. In Iran is zij behoorlijk bekend, al heeft ze sinds de Islamitsche revolutie lange tijd niet mogen optreden. Ze zingt traditionele Perzische poëzie waarin de teksten vaak over de liefde of verlangen gaan. Not done natuurlijk.

Afijn wat je hier hoort is Een zangeres die je werkelijk betovert met haar stem. In haar stem hoor je alles: pijn, liefde en verdriet. Ik versta er niets van maar ik voel precies wat zij zingt. Haar stem raakt je direct. Ze wordt begeleid door een Ensemble Dastan: topmuzikanten waarmee je je even in een volledig andere wereld waant. Als je je ogen sluit kun je net zo goed in Shiraz of Esfehan zijn. Het grijpt je vanaf het begin tot het eind.

Wat ik met deze muziek vond: echte, ware Perzische klassieke muziek. Geen kitscherige pop maar ook geen ontoegankelijke oubollige muziek. Voor de ware culturele fijnproever: het heeft een bijzonder laag kattengejank gehalte. Ik zou het iedereen met een interesse in de richting van Oosterse muziek van harte aanbevelen. Bestel wel heel specifiek dit album van haar.

Leuk ook om vooral te beluisteren nu ‘Onze Man in Teheran’ ook weer is begonnen.

avatar van Supernormal
Ha, kende ik nog niet! Heb hem ineens opgezocht.
Als je into Perzische muziek bent, moet je Kayhan Kalhor eens uitchecken. Meester op Kamancheh.

Soledad
Ja die ken ik wel. Heb 1 ECM cd van hem. Prachtig inderdaad.