Svarte Greiner - Til Seters (2008)

Noorwegen
Electronic / Avant-Garde
Label: A Room Forever

1. Budeie Med Sigd (6:30)
  2. Kobbergruve, Endelig Jeg Fant (4:12)
  3. Baandspiller I Solnedgang (9:15)
Sietse
Een nieuwe EP van Svarte Greiner, dat kunnen we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan.

Deze gelimiteerde plaat in mooi uitgevoerde box toont een grote verandering binnen het nog maar jonge oeuvre van deze Noorse muzikant.
Op zijn album The Knive and de 7"s die zijn uitgekomen is er een lichte nadruk op klassieke muziek. Zo horen we daar geregeld opera zang en het geluid van strijkers en piano voor bij komen.
Hier is het echter allemaal een stuk abstracter en heel veel donkerder. Er is op deze plaat veel meer ruimte voor drones en echte dark ambient geluiden. Echte Noorse duisternis lijkt door te schemeren op deze plaat.
Na een keer horen kan ik al zeggen dat dit een dikke vette aanrader is, maar wees er wel snel bij want hij is vrijwel overal uitverkocht.

Voor de liefhebbers: Forced Exposure heeft waarschijnlijk nog wel wat exemplaren (en dat is tevens de goedkoopste optie)

Cijfer volgt na nog een paar luisterbeurten, maar die zal iig hoog uitvallen.

Man, die hele serie is nu al zo tof, Machinefabriek, Koen Holtkamp van Mountains/Apestaartje en nu dus Svarte Greiner. En dan te bedenken dat er uiteindelijk wel een stuk of 12-15 in deze serie zullen komen...

Sietse
ik wil die van Koen Holtkamp ook nog erg graag hebben, maar die hebben ze voorlopig nog nergens te koop.
Die machinefabriek/Matt Davies skip ik denk ik...

Maar die serie beloofd verder wel mooi te worden ja...

ElMeroMero
Als A Room Forever deze kwaliteit aanhoudt dan denk ik dat er nog aardig wat geld uit mijn zakken geklopt gaat worden

Waar de luisteraar bij Knive getuige was van een zich langzaam ontplooiend moordmysterie in muziekvorm, laat dit plaatje er geen gras over groeien. "Meteen de diepte in", schijnt het motto hier te zijn, wat aardig lukt met de disonante klanken van Budeie med Sigd en de golvende drones van Kobbergruve... .

Even naar adem happen is er niet bij want de bewerkte veldopnames van Baandspiller geven dan de genadeklap. Geen sprake hier van saaiige tjirpjes van vermoeide vogels maar een heuse draaikolk van ruisende klanken en mysterieuze stemfragmenten die de oren plezierig verward doen raken.

Wederom een plaatje dat als kool gedijt in een schemerige omgeving. Ik ga er nog eens een keer voor zitten

avatar van we tigers
Persoonlijk vind ik dit op het eerste gehoor mooier dan Knive. Een heel stuk dieper van geluid. In het laatste deel van het laatste stuk zit in de achtergrond van het geluid een trage melodie verstopt die wel zo ontzettend mooi is dat je na dit korte plaatje achterblijft met een behoefte om meer te horen (en dan moet je dus wachten tot februari voor een volwaardig album).
Deze uitgaven zijn wel hebbendingetjes zeg. Schitterende uitgaven waar je die kleine dertig dollar best voor over hebt, ware het niet dat met een oplage van 300 alles allang weg is. Gelukkig is er online altijd wel iemand te vinden die dit soort moeilijk verkrijgbare parels kan delen.