I Awake - The Core (2008)

Zweden
Electronic
Label: Ultimae

1. Complete Garden [Eternal Forest Edit] (5:13)
  2. Constellation of the Heart [Native Edit] (4:14)
  3. Neveritized (5:13)
  4. New Time Nomads [Bass Edit] (5:40)
  5. Reclaim (4:47)
  6. Leaving the Known (6:17)

met Planet Boelex

7. Unleashed (5:17)
  8. Rebreath (4:21)
  9. Journey (4:52)
  10. Inferno (4:41)

met Krister Linder

11. Reflecting Impulses (5:29)
  12. One (5:22)
  13. (Bonus Track) (6:18)
Ik heb een recensie geschreven over dit album en die op mijn eigen site geplaatst. Voor het gemak hier in de herhaling (er van uitgaande dat de admins dat ok vinden):

==

De meest recente release op het Ultimae label van 2008, release nummer 31 alweer, is de eerste volledige CD van de zweedse I Awake. Het ding heet The Core. Vorig jaar bracht Ultiame al een enkele track van I Awake uit die alleen digitaal was te downloaden.

Het lijkt erop dat de kwaliteit van Ultimae releases een beetje aan het verdunnen is. The Core is namelijk een onevenwichtig album geworden. Het is allemaal heel herkenbaar in de zin dat het de specifieke (en prettige) Ultimae sound heeft - een sound waarbij huismasteraars Huby Sea en Vincent Villuis natuurlijk een dikke vinger bij in de pap hebben gehad - en eigenlijk is dat gelijk de zwakte van The Core. Het is een debuutalbum wat qua sound erg veel lijkt op de overige releases van het label, en voor een debuutalbum schept dat niet veel vertrouwen - been there, done that…

Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel en er staan een paar prima tracks op The Core. De eerste helft van het album lijkt uit wat ongecontroleerde en daarom niet echt sterke tracks te bestaan… maar dan is daar ineens, precies in het midden, het uitstekende Leaving the Known. Die track is een puike hyrbide van ambient, een bass-synth die erg diep gaat en de beats die een duidelijke electro-signatuur hebben en toch stiekem organisch blijven klinken. Leaving the Known werd samen met Planet Boelex in elkaar geschroefd en ik zou graag meer van deze combinatie horen - het is wat mij betreft de beste track op het album.

Vanaf dat moment gaat het wat beter met The Core. In Unleashed maakt I Awake een liefelijk solo-tripje naar de donkere zijde van de maan en in Inferno zit een uitstekende (en aanstekelijke) reggea-dub feel.

Al met al is The Core een redelijke plaat, maar een EP met vier of vijf van de beste tracks was misschien een beter idee geweest dan het releasen van een compleet album. Na Solar Fields’ Earthshine opnieuw een niet heel erg sterke release. Ik ben benieuwd wat Ultimae in de toekomst gaat brengen, maar een beetje sceptisch ben ik wel…

Mssr Renard
Ik vind deze ook niet echt sterk. De EP's van I Awake en de losse tracks in mixes zijn vaak wel okay, maar hij weet toch over de gehele lengte van een album niet te boeien.

Het kabbelt naar voort zonder ergens echt interessant te worden. Niet slecht of irritant, maar gewoon nogal saai.