Martyn Bates - Letters to a Scattered Family (1990)

Avant-Garde
Label: Antler-Subway

1. On the Day You Climb Down (3:18)
  2. Snow Rages (6:36)
  3. City, All of Strangers (3:39)
  4. Little Days (3:02)
  5. Your Jewled Footsteps (4:29)
  6. For Love, Waiting to Die (3:30)
  7. Shuttered Nights (4:07)
  8. First and Last February (3:02)
  9. This One Refrain (3:59)
  10. I'll Wrap Your Hopes (4:08)
Tomio
Little Days is een pareltje!

In deze periode heeft Martyn Bates 4 platen gemaakt die allemaal wat commerciëler waren dan gewend. Eyeless in Gaza leek op een dood spoor, Peter Becker was naar Spanje gegaan vanwege een huwelijk en Martyn Bates ging op de solo toer. Waarschijnlijk luisterde hij wel wat naar wat voorbeelden uit die tijd Lloyd Cole en dergelijke artiesten die in de marge van pop en folk muziek maakten. Maar Martyn Bates blijft Martyn Bates, echt commercieel kan het gewoon niet worden, echt gelikt past niet. Hoe de producer ook heeft geprobeerd om het toegankelijk te maken bij het grote publiek. Als fan van Eyeless in Gaza en Martyn Bates heb ik de vinyl versie nog gekocht op het Integrity label. Het label wat er nu staat is de latere uitgave op cd. Deze plaat is met The Return of the quiet later op één cd uitgebracht.
Terug naar deze plaat. De productie is soms wel wat overheersend, zonder dat dit echt afbreuk doet. Zeker het latere werk van Martyn Bates kenmerkt zich door minimale begeleiding, maar hier gaat het soms best los. Allerlei instrumenten, wel grotendeels akoestisch. Wat opvalt is dat de mondharmonica redelijk aanwezig is. Er staan een aantal mooie rustige nummers op , waaronder nummer 3,4 en 6. Dat zijn mooie rustpunten, redelijk folky. Andere nummers zijn poppy, redelijk druk, waar zowel Martyn Bates als de producer zich uitleven. Een mooi album dat nadrukkelijk in een bepaald tijdperk van deze zanger hoort. Op eigen wijze verrassend, muzikaal en echt Martyn Bates.