Therion - Live Gothic (2008)

Zweden
Label: Nuclear Blast

1. Der Mitternachtslöwe (6:19)
  2. Schwartzalbenheim (3:56)
  3. The Blood of Kingu (5:56)
  4. The Falling Stone (4:08)
  5. An Arrow from the Sun (5:46)
  6. Deggial (5:02)
  7. Wine of Aluqah (5:12)
  8. The Perennial Sophia (4:36)
  9. The Son of the Sun (5:42)
  10. Son of the Staves of Time (5:06)
  11. Birth of Venus Illegitima (5:17)
  12. Tuna 1613 (4:18)
  13. Drum Solo (4:05)
  14. Muspelheim (2:47)
  15. Rise of Sodom and Gomorrah (6:47)
  16. Ginnungagap (5:49)
  17. Grand Finale (4:17)
  18. Lemuria (4:16)
  19. The Wand of Abaris (5:49)
  20. Nightside of Eden (7:43)
  21. To Mega Therion (10:16)
  22. Thor (The Powerhead) (5:48)
tip_of.yourstar
Naar deze DVD/CD kijk ik al lang uit. Enorm veel van mijn favoriete Therionnummers staan in deze setlist: An Arrow from the Sun, Wine of Aluqah, Perennial Sophia, Son of the Staves of Time, Lemuria, Wand of Abaris, To Mega Therion.

Op youtube staat alvast een veelbelovende trailer:

avatar van Sinner
Beetje snel na de über-box-set Celebrators Of Becoming wel. Of ze de live-cd/dvd daarvan weten te overtreffen zal me benieuwen.

avatar van Sinner
Heb Live Gothic intussen enkele dagen in huis en ben er in ieder geval zeer positief over. Het klinkt fantastisch en ziet er (op de dvd) allemaal geweldig uit. De band speelt vol overgave - alles is lekker mooi en overzichtelijk gefilmd en de sfeer zit er goed in. Ook de setlist is erg goed met als hoogtepunten voor mij Perennial Sophia, Rise Of Sodom And Gomorrah, de Manowar cover Thor en Son Of The Staves Of Time. Zeker de moeite dus en voor de prijs hoef je het hier ook niet te laten (23 euro betaald voor een dubbel cd met dvd). 4.5

tip_of.yourstar
Gisteren voor het eerst Live Gothic bekeken. Ik vind het stukken beter dan het concert van de vorige dvd (Celebrators). Vooral een verbetering dat de zangers wat rondlopen en er niet gewoon staan als standbeelden.

An Arrow From the Sun en Wine of Aluqah zijn slechts 2 van de vele hoogtepunten. Ook het 'vaandelmoment' in Grand Finale vond ik leuk.

Akron777
Zeer goed concert. Nummers als Ginnungagap komen veel beter uit de verf op dit live album dan op de studioplaten. Ook de opnames van de dvd zijn stukken beter dan die uit de vorige boxset. Het werken met 4 zangers/zangeressen in plaats van een heel koor op de achtergrond en een klankkast op de voorgrond was toch wel een stuk beter. Ook leuk dat ze het stukje van Theli, Grand Finale hebben kunnen spelen. Ondanks het feit dat deze volledig live is, is het toch een grote aanbeveling.

avatar van notsub
Ik heb de show op Graspop gezien en dat was erg laat destijds. Het viel me toen al op de zangpartijen erg goed verzorgd waren. Dat is ook hier het sterke punt. Verder zit het allemaal prima in elkaar. Er wordt duidelijk niet gescoord op hoogstaande muzikale uitspattingen, maar meer op sfeervolle degelijke uitvoeringen van de lekkere nummers uit het uitgebreide Therion repertioire. Ik zie de beelden van het mooi aangeklede podium zo weer terug bij het beluisteren van deze CD.

avatar van Dr.Pat
Wt is die Mats Leven toch een fantastische zanger! Het gemak en de kracht waarmee hij zijn partijen voor zijn rekening neemt
Niet dat de rest het slecht doet, integendeel zelfs, maar hij knalt echt als hij een,aal weer begint.

Enorm goede live plaat, met eigenlijk alleen maar hoogtepunten. Een aaneenschakeling van de bombastische nummers die we zo graag horen.

avatar van Edwynn
Live Gothic is een mooie, tot in de puntjes verzorgde release. Een registratie van de Gothic Kaballahtour met louter een greep uit Therions werk van na 1995. Logisch ook. Want de band begon pas echt succes te oogsten na het verschijnen van diens vijfde album.

Mats Leven haalt alles uit zijn tenen en is daardoor een waardige verschijning. Veel attractiever dan op plaat. Blood Of Kingu is ronduit spetterend gebracht. Wie helaas live wel net zo irritant is als op plaat, is Snowy Shaw. Zijn belachelijke voordracht is bij vlagen ronduit beschamend. Het duet met de hemels klinkende zangeres in Perennial Sophia is dankzij dit Sesamstraatfiguur om je broek van vol te schijten zo slecht. Wand Of Abaris gaat nog. Maar die track zou nog gaaf zijn wanneer Frans Duits dat vocaal zou begeleiden. Gelukkig staat de band verder als een huis. De bas ronkt vriendelijk en de riffs en solo's komen goed uit de verf. Dat alles is mooi in balans met de bombastische orkest en synthtapijten.

Al klinkt het allemaal wel erg netjes hoor. Net als met Celebrators Of Becoming, heeft Therion de scherpe randjes via een vergeten magisch ritueel naar gene zijde verbannen. Ik snap best dat er geen ruimte meer is voor eem Asphyxiate With Fear of Pandemonic Outbreak. Maar gewoon even bijten met Dawn Of Perishness of Symphony Of The Dead kan toch nog wel? Nu kunnen moeders en grootmoeders zelfs voorzichtig meedeinen met de vriendelijke klanken van Arrow From The Sun en het niettemin imposante Birth Of Venus Illegitima. Prima hoor, maar toch een beetje een gemis.

Wat dat betreft heb ik een voorkeur voor de rommeligere en ruwere Live In Midgardrelease. Dat laat onverlet dat Live Gothic een erg puike release is die qua afwijkend songmateriaal een uitstekende toevoeging is op het overige livespul dat de band uitbracht.

avatar van Dr.Pat
Sesamstraatfiguur

Ik zal het nooit meer hetzelfde zien als eerst

avatar van jasper1991
Op plaat vind ik The Perennial Sophia in ieder geval heel gaaf, juist door de dramatische zang van Snowy Shaw. Voor sommigen misschien wat too much ofzo.

avatar van Edwynn
Op plaar vind ik het nummer wat minder storend. Het is ook gewoon geen zanger.

tip_of.yourstar
Een onvervalste 5*-dvd van mijn favoriete metalband. Ik heb Therion enkele keren live gezien (helaas niet op de Gothic Kabbalah tour) en het blijft gewoon een band die steeds opnieuw een muzikaal hoogstandje naar het podium brengt.