Alan Stivell - Brian Boru (1995)

Frankrijk
Folk
Label: Keltia

1. Brian Boru (5:28)
  2. Let the Plinn (4:23)
  3. Mna Na Heireann (3:45)
  4. Ye Banks and Braes (4:02)
  5. Mairi's Welding (5:50)
  6. Cease Fire (3:28)
  7. De' Ha Bla' (2:41)
  8. Sward Dance (7:29)
  9. Parlamant Lament (4:01)
  10. Lands of My Fathers (3:49)
Ik durf het bijna niet op te schrijven, maar ik heb deze muziek nog op een cassette. Een tijdje geleden in een kringloop een Marantz cassettespeler gekocht, aangezien ik ergens nog in een doos heel wat cassettebandjes heb. En soms kijk ik nog in Frankrijk of daar soms nog wat cassettebandjes te koop zijn. Daar waren cassettebandjes nog lang populair en zo nu en dan zitten er nog totaal vergeten pareltjes tussen. Op deze wijze een aantal 'platen' van Ange te pakken gekregen en dus ook 'Brian Boru' van Alan Stivell. Maar ook het obscure album 666 van Aphrodite's Child ! Aangezien het bandje van 'Brian Boru' nog prima in orde is klinkt het helemaal niet slecht op mijn stereo met mijn Marantz speler.
Alan Stivell heeft een heleboel gasten uitgenodigd voor deze plaat en bij sommige nummers denk ik dat hij ook wel wat beïnvloed is door Afrocelt Sound System die in 2006 al 10 jaar bestonden. Bij sommige nummers is er ook wat electronica gebruikt, zoals ook bij die groep. Voor zijn doen heeft Alan Stivell op deze plaat ook flink wat Engelse nummers. Maar alle muzikanten komen uit de keltische/bretonse folk scene, zodat het wel een duidelijke keltische/bretonse plaat geworden is. Bij de opvolger van 'Brian Boru'gaat Alan Stivell veel meer de wereld kant op, wat wel een fantastische plaat oplevert, één van zijn beste (1 Douar). 'Brian Boru' laat de kwaliteit van Alan Stivell weer goed horen, soms wat steviger dan we gewend zijn De'ha bla'). Er staan ook een aantal nummers op die hij later vaak zal spelen tijdens zijn live optredens (Brian Boru, Mna na hEiran). Niet zijn allerbeste plaat, maar zoals altijd zeer de moeite waard. En een aantal nummers was voor mij nog totaal onbekend !