The Rural Alberta Advantage - Hometowns (2008)

Canada
Uitgebracht in eigen beheer

1. The Ballad of the RAA (3:27)
  2. Rush Apart (1:53)
  3. The Dethbridge in Lethbridge (2:13)
  4. Don't Haunt This Place (2:32)
  5. The Deadroads (2:39)
  6. Drain the Blood (2:47)
  7. Luciana (2:54)
  8. Frank, AB (3:29)
  9. The Air (3:25)
  10. Sleep All Day (3:45)
  11. Four Night Rider (1:51)
  12. Edmonton (3:50)
  13. In the Summertime (2:35)
avatar van Bart
Heeft Neutral Milk Hotel een nieuw album? Je zou het haast denken als je deze debuutplaat van de Canadese band The Rural Alberta Advantage beluisterd.

Bij vlagen heb je namelijk het gevoel, dat je naar nieuwe nummers van deze band zit te luisteren. Toch heeft The Rural Alberta Advantage een eigen geluid, die me keer op keer weet te raken. De schitterende gedrevenheid en emotie in 'The Dethbridge in Lethbridge', de mooie samenzang in 'Don't Haunt This Place', de mooi instrumentatie in 'Frank, AB' .

Alle nummers worden gedragen door mooi, chaotisch drumwerk, de schitterende stem van de zanger, de goede teksten en de - ik noemde het al - gedrevenheid en emotie. Deze band is een prachtige ontdekking uit Canada! Beluister vooral mp3'tjes op hun Myspace-site:

avatar van Bart
Erg fijn, vandaag - ja, vandaag pas - staat er een mooie recensie op Pitchfork! Hopelijk zorgt dit voor wat meer aandacht voor deze mooie plaat!

Pitchfork: The Rural Alberta Advantage: Hometowns

ik moet ook wel aan de Wrens denken, en dat is geen verkeerde referentie!

Ha, wat is Dethbridge een briljant nummer, ik stuiter zowat van m'n bureaustoel af.

Dit is een vrij briljante plaat hoor!

Gregson
Vandaag gekoht, tip van de platenzaak. Erg mooi dit.

Deze plaat zorgt echt voor een overval op klaarlichte dag. 1 keer luisteren en je bent verkocht. fantastische folkpopsongs met verslavende arrangementen en samenzang. En volstrekt uniek en briljant drumwerk, dat niet ondersteunend werkt, maar songbepalend. Echt een enorme verrassing deze band.

Heya, is deze plaat al van vorig jaar? Ik hoorde Don't Haunt This Place een poos terug en dat beviel me uitstekend, maar wist niet dat er al een album was. Gauw eens achteraan gaan.

obsessed schreef:

Hij is van vorig jaar, maar hier moet ie eigenlijk nog verschijnen. gaat nog gebeuren, dus reken hem maar bij dit jaar.

JdW
Een groeiplaat. De eerste twee luisterbeurten beloven veel. Voor nu 3,5*

avatar van indie-nerd
last.fm is goed bezig met zijn recommendations!

Heerlijk! Geweldig! Jummie!

Hoor soms wel een beetje The Cloud Cult er in terug, maar de melodieën en arrangementen zijn nummer voor nummer recht in de roos. Meesterlijke, vanzelfsprekend klinkende pop.

Social_Mask
Neutral Milk Hotel, daar moest ik persoonlijk ook direct aan denken. En de manier waarop ik de beide acts onderga is ook vrij vergelijkbaar. Namelijk, oppervlakkig. Het doet mij vrij weinig tot niets.

Zoeff
Het briljante, stuwende drumwerk maakt deze plaat zo fantastisch. De stem is een beetje apart, maar ik kan hem zeer waarderen. Favoriet: The Dethbridge in Lethbridge

te weinig aandacht gekregen, deze toch vrij goeie plaat!

avatar van Kuk
Kuk
Fantastische subtiele gitaarliedjes die ondersteund worden door zowel rommelige als stuwende drums. Gecombineerd met de jeugdige, puntige stem van zanger Nils Edenloff die mij een klein beetje doet denken aan Jeff Magnum zorgt dat voor een zwaar ondergewaardeerd album. Kan wat mij betreft in een zin genoemd worden met Canadese bands als Arcade Fire, Broken Social Scene en Wolf Parade.

avatar van Jensb
Hoe kan in godsnaam In The Summertime zo weinig als favoriet aangevinkt zijn? Echt een pareltje wat mij betreft.

avatar van AOVV
Een eeuwigheid geleden ooit beloofd, bij beluisteren en beoordelen van de vervolgplaat, ook dat debuut eens op te zetten en nu is het er eindelijk van gekomen. En deze scoort nog aardig wat beter hoor, het klinkt allemaal wat rammeliger, maar de songs beklijven des te meer.

The Rural Alberta Advantage slaat hier de brug tussen Neutral Milk Hotel en Car Seat Headrest, lijkt het soms wel. Met af en toe een wat meer folky, contemplerende toets.