The Originals - California Sunset (1975)

1 stem

Soul
Label: Motown

1. Why'd You Lie (3:59)
  2. Don't Turn the Lights Off (3:54)
  3. It Could Never Happen (4:41)
  4. Good Lovin' Is Just a Dime Away (4:10)
  5. California Sunset (5:09)
  6. Sweet Rhapsody (4:44)
  7. Fifty Years (4:58)
  8. Let Me Live in Your Life (4:41)
  9. Financial Affair (4:06)
  10. Nothing Can Take the Place (Of Your Love) (3:27)
avatar van Angelo
The Originals behoren niet bepaald tot een van de bekendste groepen die Motown heeft voortgebracht maar toch is hun muziek zeker niet slecht. Dit album is overigens geproduceerd door niemand minder dan Lamont Dozier. Bovendien vind ik dit een van de rauwere soulabums die op het Motown label verschenen is.

‘Why’d you lie’ is al een heerlijke funky opener, ook het gesproken intro vormt een mooie “inleiding” voor dit album – daarnaast is dit zo’n nummer dat na een keer luisteren al gelijk in je hoofd blijft hangen. ‘Don’t turn the lights off’ is ook echt een fijn nummer over het zien van ‘jouw’ vrouw bij een ander en de pijn die daaruit voorvloeit. Een thema die eigenlijk veel vaker voorkwam bij zangeressen dan bij zangers in die tijd. ‘It could never happen’ kent weer een gesproken intro en is tevens voorzien van prachtige instrumentatie, heerlijk nummer om bij te ontspannen overigens. Ook het volgende nummer ‘Good lovin’ is just a dime away’ heeft een relaxte sfeer. De titeltrack, ‘California sunset’, is ietwat psychedelic soul en is wat mij betreft een meesterwerk, wat een vibe heeft dit nummer! ‘Sweet rhapsody’ is voor die tijd een moderne soultrack, best aardig maar niet bijzonder. ‘Fifty years’ is het eerste nummer wat ik niet leuk vind, te eentonig en aan de saaie kant. ‘Let me live in your life’ is ook weer zo’n nummer dat een heerlijke instrumentatie kent, funky, opzwepend en knallend. ‘Financial affair’ is ook pure funk en best aardig maar behoort niet tot de memorabele nummers van dit album. De afsluiter, ‘Nothing can take the place of you’, is ook een van rustigere nummers en vormt dus een mooie afsluiter voor dit album.

Zoals ik al aangaf in de eerste alinea zijn The Originals niet een van de bekendste acts van Motown en ook dit album is niet bepaald bekend. Desondanks is dit een van de betere Motown albums van de mid-jaren ’70. Opvallend is dat dit voor een Motown album wat aan de rauwe kant is, normaal maakt(e) Motown altijd iets gladdere soulmuziek, dat is dit album niet. Op een aantal mindere nummers na vind is dit gewoon een prima soulalbum dat zeker de moeite waard is om te beluisteren.

On behalf of The Originals and myself, I’d like to dedicate this album to all you beautiful music lovers. We had a ball recording these songs just for you.
-Lamont Dozier-